«Μητερούλα» των Γερμανών για ακόμη μία φορά η Μέρκελ

«Μητερούλα» των Γερμανών για ακόμη μία φορά η Μέρκελ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη διάχυτη θετική απήχηση και τα ευμενή σχόλια για τη μεθοδική διαχείριση της πανδημίας από τη Γερμανία και την Αγκελα Μέρκελ, ήρθε η επόμενη μέρα που δημιουργεί πολλαπλές προκλήσεις μέχρι το τέλος της θητείας της καγκελαρίου. Ο βραχυπρόθεσμος στόχος είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, καθώς η Deutsche Bank εκτιμά ότι στο δεύτερο τετράμηνο η μείωση του ΑΕΠ μπορεί να φτάσει μέχρι και 14%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τη σύσταση της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ταυτόχρονα, όμως, ζητούμενο είναι η προσεκτική χαλάρωση των μέτρων να μην οδηγήσει σε εκτόξευση του Ro, του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού.

Τα σχολεία έχουν ανοίξει (όχι όμως και οι παιδικοί σταθμοί), τα καταστήματα και τα εστιατόρια, οι πισίνες και τα πάρκα λειτουργούν ξανά, τα ξενοδοχεία υποδέχονται πελάτες. H δημοτικότητα της Αγκελα Μέρκελ βρίσκεται στα ύψη εξαιτίας της σοβαρής αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και της άμεσης στήριξης της οικονομίας. To 72% δηλώνει ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στην καγκελάριο, ένα ποσοστό που πριν ενσκήψει ο κορωνοϊός ήταν καθηλωμένο στο 60%, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του RTL/ntv.

Η τολμηρή στροφή της Μέρκελ και στο ζήτημα της –έστω έμμεσης και εφάπαξ– αμοιβαιοποίησης του χρέους μέσω της σύστασης ταμείου με κεφάλαια ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, την ανέδειξαν ως πρωταγωνίστρια στις προσπάθειες διαφύλαξης της ευρωπαϊκής συνοχής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, η πρωτοβουλία από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε μετά την αμφιλεγόμενη απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, που ουσιαστικά αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ποσοτικής χαλάρωσης και της αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, διαψεύδοντας όσους εκτιμούσαν ότι πίσω από την ετυμηγορία βρίσκεται η Μέρκελ. Ακριβώς το αντίθετο συνέβη: η καγκελάριος διέβλεψε τον κίνδυνο να αποτελέσει η απόφαση την αρχή του τέλους για την Ευρώπη. Το ενδιαφέρον είναι ότι η γενναία αυτή πρόταση μαζί με το Παρίσι απολαμβάνει τη στήριξη της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης: δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Spiegel, εμφανίζει σχεδόν το 51% των Γερμανών να τάσσεται υπέρ, ενώ «λάθος» ή «μάλλον λάθος» την κρίνει το 33,7%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 15,5%.

Οι τάσεις αυτές ώθησαν πολλούς αναλυτές σε σενάρια περί παραμονής της Μέρκελ και μετά την εκπνοή της τρέχουσας θητείας της, κάτι που η ίδια είχε μέχρι πρότινος τουλάχιστον ρητά αποκλείσει. Ωστόσο, η αποτυχία της εκλεκτής της, Ανεγκρετ-Κραμπ Κάρενμπαουερ να ανταποκριθεί στον ρόλο της διαδόχου της, έχει περιπλέξει την κούρσα. Στο παιχνίδι έχει μπει δυναμικά ο Βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος χειρίστηκε με τον πλέον αποτελεσματικό και ταχύ τρόπο το λοκντάουν. Στον αντίποδα ο Αρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, καθυστέρησε να εφαρμόσει τα περιοριστικά μέτρα, παρόλο που το κρατίδιό του ήταν το πρώτο, στο οποίο εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα. Την ίδια στιγμή ήταν και ο πρώτος που άσκησε πιέσεις για εσπευσμένη χαλάρωση. Στις κλειστές συνεδριάσεις της καγκελαρίου με τους επικεφαλής των κρατιδίων, ο Λάσετ πρωτοστάτησε στις επιθέσεις εναντίον της, κατηγορώντας την για στενόμυαλη πολιτική. Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι η διαχείριση της πανδημίας από τον Ζέντερ χαίρει της αποδοχής του 53% των Γερμανών, ενώ του Λάσετ μόλις του 18%.

Από την άλλη, ο Φρίντριχ Μερτς, το αγαπημένο παιδί του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και βασικότερος ιδεολογικός αντίπαλος της Μέρκελ, ο οποίος είχε ηττηθεί από την ΑΚΚ, ζητάει τώρα τη ρεβάνς: επιτίθεται στην καγκελάριο με την κατηγορία ότι το ταμείο των 500 δισ. ευρώ ανοίγει την κερκόπορτα για την επάρατο Transferunion, μία Ε.Ε. στο πλαίσιο της οποίας οι ισχυρές χώρες του Βορρά θα καλούνται να ξελασπώνουν τις πιο αδύναμες με χρηματοδοτικές ενέσεις – ο εφιάλτης του μέσου συντηρητικού Γερμανού. 

Ο μάγειρας και οι υπόλοιποι διαδηλωτές

Ενας χορτοφάγος μάγειρας, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να πεθάνει για να σταματήσει τις ελίτ από την «εκμετάλλευση» της πανδημίας προκειμένου να αλώσουν την παγκόσμια τάξη, πολέμιοι των εμβολίων, αντικαπιταλιστές, συνωμοσιολόγοι που μισούν τον Μπιλ Γκέιτς, η Εναλλακτική για τη Γερμανία, καθώς και νεοναζί, όλοι αποτελούν το συνονθύλευμα που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις κατά των περιοριστικών μέτρων και θεωρεί τον κορωνοϊό πρόσχημα για την κατάλυση των ατομικών ελευθεριών. Διαδηλώσεις αναμενόταν να πραγματοποιηθούν και αυτό το Σαββατοκύριακο. Τα κόμματα και τα ΜΜΕ παρακολουθούν με αμηχανία τις κινητοποιήσεις. Αλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για ψυχικά ασθενείς, με τους οποίους δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος, ορισμένοι αναλυτές όμως πιστεύουν ότι αν υπάρξει μια παράταση της πανδημίας και τον προσεχή χειμώνα, το απολίτικο αυτό κίνημα θα μπορούσε να ενισχυθεί και δεν είναι σωστό να αφεθεί στα χέρια της Ακροδεξιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή