Μασκοφόροι εναντίον ασκεπών

Μασκοφόροι εναντίον ασκεπών

5' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον παλιό κόσμο, πριν όλα διακοπούν, γείτονάς μου στο Κολοράντο επέμενε ότι ήρθε η ώρα οι προοδευτικοί πολίτες να αποκτήσουν οπλισμό. Η άλλη πλευρά είναι πάνοπλη, μου εξήγησε, και δεν πρόκειται να σταματήσει μπροστά σε τίποτα. «Τι θα μπορούμε να πούμε στα εγγόνια μας όταν η Ιβάνκα Τραμπ ορκιστεί 46η πρόεδρος των ΗΠΑ το 2025, προτού καταργήσει το όριο των δύο θητειών; Οτι προσπαθήσαμε να απευθυνθούμε στη λογική, χρησιμοποιώντας κομψά ρητορικά σχήματα, όταν οι αντίπαλοί μας είχαν όπλα;» ρώτησε με ειρωνικό ύφος ο γείτονάς μου.

Απέρριψα το σενάριό του. Η αμερικανική δημοκρατία δεν είναι ίδια με την ουγγρική δημοκρατία, που μόλις απεβίωσε. Οι ρυθμιστικοί μηχανισμοί και ο διαχωρισμός εξουσιών είναι ανθεκτικοί. Η εξάπλωση των όπλων μεταξύ Αμερικανών πολιτών αποτελεί στίγμα για την κοινωνία μας. Οχι, επέμεινε ο γείτονάς μου, θα δεις τι θα γίνει τον Ιούνιο του 2020. Ερχεται εμφύλιος πόλεμος ή κάτι τέτοιο. Αγόρασε όπλα, πριν είναι πολύ αργά.

Ο γειτονάς μου δεν έφθασε μέχρι το σημείο να προβλέψει τι στολές θα φορούν οι αντιμαχόμενες παρατάξεις. Η σύγχρονη πραγματικότητα έδειξε, όμως, ότι οι μάσκες προσώπου έγιναν απαραίτητες σε προπύργια των Δημοκρατικών, όπως είναι το Τελιουράιντ και το Ρίτζουεϊ, αλλά χρησιμοποιούνται σπάνια στις πιστές στον Τραμπ συντηρητικές κοινότητες του Κολοράντο, και πως η ίδια η μάσκα έχει γίνει σήμα κατατεθέν για τους τρομοκρατημένους από τον ιό προοδευτικούς θολοκουλτουριάρηδες. Το υπεύθυνο πλήθος, με τα πρόσωπά του καλυμμένα κατά το ήμισυ, απέναντι στους ασκεπείς οπαδούς τού «ελευθερία ή θάνατος», σε μια διχασμένη χώρα χωρίς ηγεσία.

Για μία ακόμη φορά στην ταλαιπωρημένη δημοκρατία μας, ο μεσαίος χώρος είναι επικίνδυνα συρρικνωμένος. Ο ιός είναι ο Γκοτζίλα, που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του. Ο ιός είναι ένας μύθος, ξεπεράστε τη φοβία σας. Οδηγώντας το ποδήλατό μου σε γέφυρα προς το Μανχάταν, βλέπω καινούργιο σύνθημα σε τοίχο: «Ο Τζεφ Μπέζος κατασκεύασε τον ιό».

Κανείς δεν είχε προβλέψει ότι ένας μικροοργανισμός πάχους ενός χιλιοστού μιας ανθρώπινης τρίχας θα πυροδοτούσε τέτοια αντιπαράθεση σε μια κοινωνία, στην οποία η ίδια η αλήθεια επλήγη ανεπανόρθωτα από τον πρόεδρο Τραμπ, ένα ψέμα μετά το άλλο. Αν ο πρόεδρος μπόρεσε να αρνηθεί το οφθαλμοφανές, όπως ο αριθμός θεατών στην ορκωμοσία του, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει για κάτι το αόρατο. Αν δεν μπορείτε να το φανταστείτε, κοιτάξτε γύρω σας.

Σε μήνυμά του στο Twitter τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ ζήτησε από τις δεκάδες εκατομμύρια ακολούθους του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, να «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ» τη Βιρτζίνια από το λοκντάουν και να «διαφυλάξουν την καταπληκτική 2η τροπολογία του συντάγματος» (που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην οπλοκατοχή), η οποία «πολιορκείται». Με άλλα λόγια, πάρτε τα όπλα σας –όσο προφταίνετε ακόμη– για να πολεμήσετε εναντίον της προοδευτικής συνωμοσίας του κορωνοϊού, που όπως η θεωρία για την κλιματική αλλαγή αποτελεί προσπάθεια ευνουχισμού της Αμερικής.

Ο μισοκοιμισμένος Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός του προέδρου Τραμπ και απεσταλμένος του για κάθε πρόβλημα στον πλανήτη, ρωτήθηκε από το περιοδικό Time εάν είναι πρόθυμος να δεσμευθεί για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στις 3 Νοεμβρίου. «Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να δεσμευθώ, αλλά για την ώρα αυτό είναι το σχέδιο», είπε. Ευτυχώς που τα σχέδια για πραγματοποίηση εκλογών παραμένουν εν ισχύι ή, για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του γείτονά μου: «Πάρε το όπλο σου, πριν να είναι πολύ αργά».

Η κρίση του κορωνοϊού

Για τον Τραμπ, η καταστροφική κρίση του κορωνοϊού δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ακόμη συνωμοσία του βαθέος κράτους, όπως η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ και η πρόταση του Κογκρέσου για καθαίρεσή του. Κάθε πτυχή της υγειονομικής κρίσης, ο αριθμός νεκρών που διογκώνεται τεχνητά από κρατικούς αξιωματούχους με στόχο να τον πλήξουν, η υποχώρηση του χρηματιστηριακού δείκτη Dow, το μεγαλύτερο ποσοστό ανέργων από τη Μεγάλη Υφεση, η κατάρρευση της «εντυπωσιακής» οικονομίας του και οι δυσοίωνες προβλέψεις για τις επιπτώσεις της πρόωρης επαναλειτουργίας της οικονομίας έχουν να κάνουν μόνο με τον Τραμπ και τις φιλοδοξίες του. Αυτό είναι το γνώρισμα του πραγματικού νάρκισσου.

Οι οπαδοί του ακροδεξιού συνωμοσιολογικού κινήματος Qanon τροφοδοτούν την παράνοια του προέδρου. Μαθαίνω ότι το γράμμα Q κάνει την εμφάνισή του σε μπλουζάκια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών στη Γερμανία. Πανό σε πρόσφατη διαδήλωση στη Στουτγάρδη κατέγραφε τους «χειρότερους δικτάτορες» στην ιστορία: Μπιλ Γκέιτς, Αγκελα Μέρκελ και, χαμηλά στον κατάλογο, Αδόλφος Χίτλερ.

Κάποιοι Γερμανοί διαδηλωτές φορούσαν το κίτρινο αστέρι, ενώ ισχυρίζονταν ότι η Αννα Φρανκ θα ήταν ανάμεσά τους, διαμαρτυρόμενη κατά της «δικτατορίας του κορωνοϊού», η οποία αδικαιολόγητα διέκοψε τη λειτουργία της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Ο Κρίστιαν Ντρόστεν, διάσημος Γερμανός λοιμωξιολόγος με μεγάλη απήχηση στο Διαδίκτυο, λαμβάνει τακτικά απειλές κατά της ζωής του, εμπειρία την οποία μοιράζεται με τον δρα Αντονι Φάουτσι, συντονιστή της αμερικανικής πολιτικής αντιμετώπισης της πανδημίας και σπουδαίο ειδικό λοιμωδών νόσων στις ΗΠΑ. Η ιστορία, η επιστήμη, η αλήθεια και ο Διαφωτισμός αμφισβητούνται πλέον ανοικτά. Τα πάντα μπορούν να συμβούν στην Αμερική από τώρα μέχρι τον Νοέμβριο.

Παραβίαση του συντάγματος

Και όταν λέω «τα πάντα», το εννοώ. Στις αρχές του μήνα, το υπουργείο Δικαιοσύνης του Τραμπ απέρριψε τις κατηγορίες που βάρυναν τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Μάικλ Φλιν, ο οποίος είχε δύο φορές παραδεχθεί ενόρκως την ενοχή του για ψευδορκία στο FBI για την υπόθεση της ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016. Δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πιο κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο οποίος επέλεξε να υποταχθεί στις εντολές του προέδρου, αντί να τηρήσει τον όρκο του. Δεν είναι να απορεί κανείς που 2.000 πρώην στελέχη του υπουργείου απηύθυναν ανοικτή επιστολή στον Μπαρ, καλώντας τον να παραιτηθεί. Ο υπουργός αυτός εξευτελίζει το χαρτοφυλάκιό του.

Ο γείτονας στο Κολοράντο μου έγραψε: «Δεν μου κάνει εντύπωση που οι Ρεπουμπλικανοί γελάνε μαζί μας. Οι δισεκατομμυριούχοι πολιτικοί έχουν τον πλήρη έλεγχο (εκτός του στρατού, για την ώρα), δεν υπόκεινται σε καμία ρύθμιση και οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους είναι ένοπλοι, κάποιοι από αυτούς με βαριά όπλα, και δηλώνουν έτοιμοι να υπερασπισθούν τους ηγέτες τους. Τι πρέπει να κάνουμε; Να ξαπλώσουμε και να περιμένουμε τον θάνατο; Ηρθε η ώρα να εξισορροπήσουμε τα πράγματα για να σώσουμε τη χώρα. Ελπίζω ότι τα όπλα θα είναι απλό μέσον εκφοβισμού, αλλά ίσως αποδειχθούν η τελευταία ελπίδα για τη σωτηρία της χώρας. Προοδευτικοί πολίτες, ώρα να οπλιστείτε!»

Αν προτιμάτε, συνειδητοποιήστε τι συμβαίνει, γίνετε αποφασιστικοί, οργανωθείτε και καταψηφίστε τον Τραμπ. Ή, αν θέλετε, πηγαίνετε στο σκοπευτήριο για εκπαίδευση στα όπλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή