Η Βραζιλία πληρώνει πάρα πολύ ακριβά τον «ιό» Μπολσονάρο

Η Βραζιλία πληρώνει πάρα πολύ ακριβά τον «ιό» Μπολσονάρο

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο θλιβερός «ανταγωνισμός» ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Βραζιλιάνο ομόλογό του, Ζα΅ιρ Μπολσονάρο για τη χειρότερη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού συνεχίζεται, με τη Βραζιλία να ετοιμάζεται να εγκατασταθεί στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, από πλευράς κρουσμάτων, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πολυπληθέστερες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, παρουσιάζουν πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων και θανάτων από ό,τι η Βραζιλία του Μπολσονάρο, ο οποίος εξακολουθεί να ζητάει από τους πολίτες της χώρας να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους, την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται αλματωδώς.

Οταν ο Μπολσονάρο απέπεμψε τον δημοφιλή υπουργό Υγείας, Λουίς Ενρίκε Μαντέτα, στα μέσα Απριλίου, επειδή διαφωνούσε με τις υπουργικές οδηγίες για γενικευμένη καραντίνα, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι στη Βραζιλία ήταν κάτι πάνω από χίλιοι. Σήμερα φθάνουν, αν δεν έχουν ήδη ξεπεράσει, τις 20.000, ο επόμενος υπουργός Υγείας δεν άντεξε στη θέση του ούτε ένα μήνα, ενώ ο μη καταγεγραμμένος αριθμός θανάτων θεωρείται ότι είναι πολλαπλάσιος.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το επίκεντρο της πανδημίας μετατοπίζεται προς τη Βραζιλία» δήλωσε στους Financial Times ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αλεξάντρ Καλάς. «Ομως εκεί, ο πληθυσμός βρίσκεται σε πολύ επισφαλή θέση. Αν παραμείνει η χώρα σε αυτή την καμπύλη διάδοσης, θα φθάσουμε τις 120.000 θανάτους» σημείωσε.

Κυβερνήτες σε απόγνωση

Οι κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας δίνουν εντολές για μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά ο μισός πληθυσμός τους αγνοεί, επιλέγοντας να ακούσει τον πρόεδρο. Τα αποτελέσματα είναι χειρότερα στις πολιτείες με το πιο αδύναμο σύστημα υγείας, με πρώτη την Αμαζόνας, την απέραντη πολιτεία του Αμαζονίου, της οποίας το σύστημα υγείας έχει ήδη καταρρεύσει, οδηγώντας τους τοπικούς αξιωματούχους να δίνουν συνεντεύξεις Τύπου με δάκρυα στα μάτια.

Αλλά και το Σάο Πάολο, εκεί όπου συγκεντρώνονται ο πλούτος και η πολιτική ισχύς της χώρας, δεν απέχει πολύ από το σημείο κατάρρευσης, καθώς, το σύστημα υγείας λειτουργεί στο 90% της πληρότητάς του και εντός των προσεχών δύο εβδομάδων αναμένεται να μην είναι πια σε θέση να διαχειριστεί τον όγκο των περιστατικών. Η κορύφωση της επιδημίας στη χώρα δεν αναμένεται πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Παρά την απελπιστική κατάσταση, ο Μπολσονάρο εξακολουθεί να πραγματοποιεί πολιτικές συγκεντρώσεις και να επαναλαμβάνει ότι, όπως και να έχει, το 70% του πληθυσμού θα μολυνθεί από τον ιό.

Σε μια σπάνια ανάσα ρεαλισμού, πάντως, παραδέχθηκε σιωπηρά ότι η απόφασή του να στείλει πίσω στην Κούβα τους 8.300 γιατρούς που προσέφεραν εδώ και χρόνια τις υπηρεσίες τους στις μεγάλες «υγειονομικές ερήμους» της Βραζιλίας ήταν λάθος. Οι Κουβανοί, κατασυκοφαντημένοι από τον ίδιο τον Μπολσονάρο πριν από την εκλογή του, επιστρέφουν πλέον σταδιακά στα πόστα τους – και έχουν την άνεση να το κάνουν, καθώς η Κούβα έχει συμπληρώσει πάνω από μία εβδομάδα χωρίς θανάτους από κορωνοϊό.

Το χειρότερο για τη Βραζιλία είναι πως είχε κάθε δυνατότητα να αποτρέψει τον εκτροχιασμό. Η ισχυρή φαρμακοβιομηχανία της χώρας, η μαζική πρόσληψη γιατρών από το εξωτερικό, η αποφασιστικότητα με την οποία προηγούμενες κυβερνήσεις έσπασαν τις πατέντες φαρμάκων και κράτησαν υπό έλεγχο την επιδημία του έιτζ στη χώρα, η εμπειρία στην αντιμετώπιση της νόσου ζίκα, όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η εξέλιξη στη Βραζιλία θα μπορούσε να ήταν πολύ διαφορετική.

Τώρα οι Βραζιλιάνοι μαστίζονται από την υγειονομική κρίση, ενώ ο Μπολσονάρο ασχολείται με την πολιτική κρίση, που πυροδοτήθηκε από την προσπάθειά του να προστατέψει μέλη της οικογένειάς του από τις έρευνες της Δικαιοσύνης για κατηγορίες διαφθοράς.

Και ύφεση προ των πυλών

Το επιχείρημα του Βραζιλιάνου προέδρου Μπολσονάρο ότι η χώρα πρέπει να μείνει ανοιχτή για να μην «γονατίσει» η οικονομία δεν φαίνεται να λειτουργεί, καθώς η Βραζιλία προβλέπεται να μπει σε ύφεση 7%. «Πώς μπορείς να προωθήσεις την οικονομική ανάπτυξη αν ο πληθυσμός σου είναι άρρωστος;» σημείωσε στους New York Times η βραζιλιανικής καταγωγής καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Μάρσια Κάστρο. «Ενα εργατικό δυναμικό που είναι άρρωστο δεν μπορεί να δουλέψει». Αυτή την περίοδο τίποτα δεν φαίνεται να λειτουργεί για τον Μπολσονάρο, ούτε καν η συμμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Προκειμένου να κλείσει το μάτι στον Αμερικανό πρόεδρο, ο Μπολσονάρο υιοθέτησε τις μη αποδεδειγμένες θεωρίες του Τραμπ περί της δήθεν αποτελεσματικότητας του ανθελονοσιακού σκευάσματος χλωροκίνη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Αντί για «ευχαριστώ», ο Τραμπ δήλωσε ότι στη Βραζιλία «φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα» και έθεσε επί τάπητος την απαγόρευση πτήσεων από τη Βραζιλία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή