Στους δρόμους οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

Στους δρόμους οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δακρυγόνα, ρίψεις ύδατος και αθρόες συλλήψεις υποδέχθηκε η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, την Κυριακή, χιλιάδες διαδηλωτές, οι οποίοι αντιδρούσαν στην κατάθεση, στο κινεζικό Κοινοβούλιο, νομοθεσίας που στοχεύει να απαγορεύσει «την προδοσία, την απόσχιση, τη στάση και την ανατροπή» στην πρώην βρετανική αποικία, δίνοντας το πράσινο φως για τη δραστηριοποίηση κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών στην πόλη. Το Πεκίνο, εξάλλου, ζήτησε την Κυριακή την άμεση εφαρμογή της νομοθεσίας, πυροδοτώντας τα πιο έντονα επεισόδια των τελευταίων μηνών. Τους περασμένους μήνες, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών λόγω πανδημίας και των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, δεν πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με την αστυνομία συνελήφθησαν και κρατούνται τουλάχιστον 180 διαδηλωτές, ενώ η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ κατήγγειλε με βδελυγμία τις «εξαιρετικά βίαιες και παράνομες πράξεις των διαδηλωτών», που απλά «ενισχύουν την άμεση ανάγκη θέσπισης νομοθεσίας  για την εθνική ασφάλεια». Ιδιαίτερη εντύπωση, πάντως, έκανε η ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν οι αστυνομικές δυνάμεις, καθώς τα πρώτα δακρυγόνα εκτοξεύθηκαν μόλις 25 λεπτά από την προγραμματισμένη έναρξη της διαδήλωσης. Η κυβέρνηση κατήγγειλε τους συγκεντρωμένους για τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών. Σύμφωνα με πληροφορίες της υγειονομικής αρχής της πόλης, στα νοσοκομεία διακομίστηκαν έξι διαδηλωτές, ένας εκ των οποίων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ελεύθερο Χονγκ Κονγκ» και «ο μόνος δρόμος είναι η αυτονομία».

To γραφείο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ και ο επικεφαλής ασφαλείας της πόλης υπεραμύνθηκαν του νέου νόμου για την κρατική ασφάλεια και χαρακτήρισαν τις δράσεις των διαδηλωτών «τρομοκρατία».

Ο Κινέζος επίτροπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Χονγκ Κονγκ, Ξι Φενγκ, σε χθεσινή ενημέρωση σε διπλωμάτες, δημοσιογράφους και επιχειρηματίες τόνισε ότι ο νέος νόμος στοχεύει εναντίον μιας μικρής ομάδας «ταραχοποιών» που συνιστούν «άμεση απειλή» για την κινεζική εθνική ασφάλεια.

Τέλος, παρά τη σκληρή καταστολή των συγκεντρώσεων, έχουν ήδη δρομολογηθεί για τις επόμενες ημέρες και άλλες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, αν και παραμένει αβέβαιο πόσοι τελικά θα θελήσουν να συμμετάσχουν μετά τη σκληρή απάντηση της αστυνομίας. Ηδη, κυβερνητικοί φορείς έχουν προειδοποιήσει τους πολίτες να μη συναναστρέφονται και συναθροίζονται με τους ταραχοποιούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή