Πυρά Νετανιάχου κατά δικαστών

Πυρά Νετανιάχου κατά δικαστών

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. «Εκεί που νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, δεν έχεις δει τίποτα», σχολίασε χθες αρθρογράφος της εφημερίδας «Χααρέτς» για την προχθεσινή εμφάνιση του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ενώπιον του δικαστηρίου με την κατηγορία της διαφθοράς. Πλαισιωμένος από το μισό του κόμμα, το Λικούντ, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και άλλων αξιωματούχων με μάσκες, ο Νετανιάχου εξαπέλυσε ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά των λειτουργών της Δικαιοσύνης στη χώρα του, παρομοιάζοντάς τους με τους χειρότερους εγκληματίες.

Ο Νετανιάχου έγινε προχθές ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που εμφανίστηκε σε δικαστήριο κατηγορούμενος, σε βαθμό κακουργήματος, για δωροληψία, απάτη και απιστία. Η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πτώση του μακροβιότερου Ισραηλινού πρωθυπουργού αν και η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Παρ’ όλα αυτά, εμφανίστηκε μαχητικός στο δικαστήριο της Ιερουσαλήμ, διακηρύσσοντας την αθωότητά του, μία εβδομάδα αφότου είχε ορκιστεί για πέμπτη φορά πρωθυπουργός του Ισραήλ χάρη στη δημιουργία «μεγάλου συνασπισμού» με την αξιωματική αντιπολίτευση έπειτα από τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις που δεν είχαν αναδείξει κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου επιμένει ότι η απαγγελία κατηγοριών, οι οποίες επιφέρουν ποινή φυλάκισης μέχρι και δέκα έτη, αποτελεί συνωμοσία των ΜΜΕ και της Αριστεράς με στόχο να απομακρύνουν τον ίδιο και το δεξιό κόμμα Λικούντ του οποίου ηγείται από την εξουσία. Η ακροαματική διαδικασία διήρκεσε μόλις μία ώρα και η δίκη αναβλήθηκε για τις 19 Ιουλίου. Πριν εισέλθει στη δικαστική αίθουσα ο Νετανιάχου είχε σταθεί μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, είχε αφαιρέσει τη μάσκα από το πρόσωπό του και είχε πει ότι οι έρευνες εναντίον του «ήταν βρώμικες και κατασκευασμένες από την πρώτη στιγμή… Εμφανίζομαι σήμερα, ως ο πρωθυπουργός σας, ευθυτενής και με το κεφάλι ψηλά». Σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της εισαγγελικής αρχής Αβιτσάι Μάντελμπλιτ ανέφερε ότι οι εισαγγελείς «θα εξακολουθήσουν να φέρονται δίχως φόβο, ακόμη και παρά την εξωφρενική προσπάθεια, η οποία θα πρέπει να απορριφθεί χωρίς δεύτερη σκέψη, να αποδοθούν απώτερα κίνητρα στις Αρχές επιβολής του νόμου». Υποστηρικτές του Νετανιάχου είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του, με το σύνθημα «Μπίμπι, βασιλιά του Ισραήλ» να ακούγεται καθαρά εντός του δικαστηρίου (σ.σ. Μπίμπι είναι υποκοριστικό του Μπέντζαμιν, ενώ ο Νετανιάχου έχει το παρατσούκλι «βασιλιάς του Ισραήλ»). Ωστόσο, έξω από την οικία του Νετανιάχου διαδήλωσαν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Υπουργός του Εγκλήματος» (σ.σ. κάνοντας λογοπαίγνιο μεταξύ του Prime Minister, που σημαίνει πρωθυπουργός και του Crime Minister).

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει συμπληρώσει έντεκα συνεχή έτη στην εξουσία, ενώ είχε υπηρετήσει άλλα τρία μεταξύ 1996 και 1999. Η απαγγελία των βαρύτατων κατηγοριών εναντίον του τον περασμένο Νοέμβριο είχε οδηγήσει ορισμένους πολιτικούς αναλυτές να αποφανθούν ότι θα δώσει τέλος και στην πολιτική του καριέρα. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε, καθώς ο Νετανιάχου κατάφερε να οδηγήσει το Λικούντ σε νίκη στις εκλογές της 2ας Μαρτίου με ποσοστό 29,46%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή