Κορωνοϊός: To άλφα και το ωμέγα ο διαρκής αερισμός

Κορωνοϊός: To άλφα και το ωμέγα ο διαρκής αερισμός

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο επικεφαλής των επιδημιολόγων του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Σαριτέ του Βερολίνου, Κρίστιαν Ντρόστεν, επεσήμανε ότι το κλειδί για την αποφυγή μετάδοσης του ιού σε εσωτερικούς χώρους δεν είναι τόσο η απολύμανση επιφανειών όσο ο διαρκής αερισμός τους. «Πέρα από τη μετάδοση μέσω σταγονιδίων, βλέπουμε σαφή αύξηση στη μετάδοση μέσω αεροζόλ», δήλωσε ο Ντρόστεν στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, επικαλούμενος νέες έρευνες. Μετάδοση μέσω σταγονιδίων γίνεται με βήχα ή φτέρνισμα, ενώ για τη μετάδοση μέσω αεροζόλ αρκεί η αναπνοή, που αφήνει στον αέρα ιικό φορτίο. «Αν είναι έτσι τα πράγματα και ο ιός βρίσκεται στον αέρα, τότε, φυσικά, θα πρέπει ο αέρας να αλλάζει», τόνισε ο Γερμανός επιδημιολόγος. «Αντιθέτως, αν είναι κάτι που μπορούμε να μην κάνουμε επί καθημερινής βάσης, αυτό είναι η απολύμανση επιφανειών», προσέθεσε.

Ο Ντρόστεν επεσήμανε επίσης ότι τα εστιατόρια και τα μπαρ πρέπει να υποδέχονται πελάτες μόνο σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί και το εσωτερικό, θα πρέπει να γίνει με ανοικτά παράθυρα και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας. Το ζήτημα ανέκυψε μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων που συνδέονται με εστιατόριο, στην Κάτω Σαξονία.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο ιός δεν μεταδόθηκε στη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας του εστιατορίου, αλλά σε οικογενειακή συνεστίαση κατά την οποία δεν τηρήθηκαν οι αποστάσεις.

Δύο ακόμη εστίες απασχολούν τις τελευταίες ημέρες τις γερμανικές αρχές, η πρώτη σε εκκλησία και η δεύτερη σε εργοστάσιο τυποποίησης κρεάτων. Η χώρα σχεδιάζει να δώσει το πράσινο φως σε συγκεντρώσεις έως 20 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους από τις 6 Ιουνίου, με βάση εισήγηση της επικεφαλής του γραφείου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, Χέλγκε Μπράουν.

Σύμφωνα με την πρόταση, η οποία θα υποβληθεί προσεχώς στα ομόσπονδα κρατίδια, σε ισχύ θα παραμείνουν τα μέτρα που αφορούν την ελάχιστη απόσταση ενάμισι μέτρου και τη χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά θα επιτραπούν οι συναθροίσεις έως 20 ατόμων σε ανοικτό χώρο και έως 10 σε κλειστό. Τα κρατίδια, από την πλευρά τους, διεκδικούν το δικαίωμα να καθορίσουν μόνα τους τον ανώτατο αριθμό των ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή