FT: Ο λαϊκισμός του Μπολσονάρο οδηγεί τη Βραζιλία στην καταστροφή

FT: Ο λαϊκισμός του Μπολσονάρο οδηγεί τη Βραζιλία στην καταστροφή

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πολιτική του προέδρου της Βραζιλίας , Ζαΐρ Μπολσονάρο, απέναντι στο ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού αλλά και στις ομοιότητές του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρεται άρθρο των Financial Times.

Σε επίσκεψή του στη Βραζιλία πέρυσι, ο αρθρογράφος αναφέρει ότι είχε μία συζήτηση με διακεκριμένη οικονομολόγο σχετικά με τις ομοιότητες μεταξύ του Τραμπ και του Μπολσονάρο.

«Έχουν αρκετές ομοιότητες», είπε η οικονομολόγος «αλλά ο Μπολσονάρο είναι πολύ πιο ανόητος (…) Ο Τραμπ έχει υπάρξει διευθύνων μίας μεγάλης επιχείρησης. Ο Μπολσονάρο δεν κατάφερε ποτέ να αποκτήσει αξίωμα ανώτερο του λοχαγού στον στρατό».

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα των FT, ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει υιοθετήσει μία παρόμοια προσέγγιση σε ό,τι αφορά την πανδημία σε σχέση με τον Τραμπ – αλλά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, πολύ πιο ανεύθυνη και επικίνδυνη.

Και οι δύο ηγέτες, συνεχίζει ο αρθρογράφος Gideon Rachman, έχουν μία εμμονή με τις θεραπευτικές ιδιότητες της υδροξυχλωροκίνης. Αλλά, τη στιγμή που ο Τραμπ απλώς λαμβάνει το εν λόγω φάρμακο, ο Μπολσονάρο έχει αναγκάσει το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας να δώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές, προτείνοντάς το σε ασθενείς με κορωνοϊό.

Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βραζιλία σημαίνει ότι η χώρα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα καθώς η πανδημία επιταχύνεται. Το νοσοκομειακό σύστημα στο Σάο Πάολο, της μεγαλύτερης πόλης της Βραζιλίας, είναι ήδη κοντά στην κατάρρευση. Με μεγάλες μερίδες του πληθυσμού να ζει σε συνθήκες συνωστισμού, και δίχως οικονομίες στην άκρη, η μαζική ανεργία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πείνα και απελπισία κατά τους επόμενους μήνες, επισημαίνουν οι FT.

Ο αρθρογράφος, ωστόσο, θέτει το ερώτημα εάν θα ήταν δίκαιο να κατηγορήσει κανείς τον Βραζιλιάνο πρόεδρο. Όπως εξηγεί, ο Μπολσονάρο προφανώς δεν είναι υπεύθυνος για τον ιό – ούτε για την φτώχεια και τον υπερπληθυσμό που καθιστούν την Covid-19 τόσο μεγάλη απειλή για τη χώρα.

Παρόλα αυτά, λέει ο αρθρογράφος, ενθαρρύνοντας τους ακόλουθούς του να αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα και υπονομεύοντας τους ίδιους τους υπουργούς του, ο Μπολσονάρο είναι υπεύθυνος για την χαοτική ανταπόκριση που επέτρεψε να τεθεί εκτός ελέγχου η πανδημία. Κατά συνέπεια, το υγειονομικό και οικονομικό πλήγμα που θα δεχθεί η Βραζιλία πιθανόν να είναι βαθύτερο και σκληρότερο από αυτό που θα έπρεπε.

«Εάν επρόκειτο για ιστορία με ηθικό δίδαγμα, τα "καμώματα" του Μπολσονάρο σχετικά με τον κορωνοϊό θα είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί η Βραζιλία εναντίον του λαϊκιστή προέδρου της. Η πραγματικότητα, όμως, ίσως να μην είναι τόσο απλή. Ακολουθώντας μία κλασική τακτική του λαϊκισμού, ευδοκιμεί μέσω της πολιτικής που φέρνει διάσπαση. Η Βραζιλία είναι μία ήδη βαθιά πολωμένη χώρα, όπου οι θεωρίες συνωμοσίας είναι διαδεδομένες. Οι θάνατοι και η ανεργία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο μέσω της πολιτικής του Μπολσονάρο. Αλλά, παραδόξως, μια υγειονομική και οικονομική καταστροφή θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμα πιο φιλόξενο περιβάλλον για την πολιτική του φόβου και του παραλογισμού» καταλήγει το άρθρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή