Επικίνδυνες οι μάσκες προσώπου στα νήπια

Επικίνδυνες οι μάσκες προσώπου στα νήπια

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρος για βρέφη και μικρά νήπια κάτω των 2 ετών είναι η μάσκα προστασίας από τον κορωνοϊό, καθώς δυσκολεύει την αναπνοή και αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ιαπωνική Παιδιατρική Εταιρεία. «Οι μάσκες δυσχεραίνουν την αναπνοή διότι τα νήπια έχουν μικρές αναπνευστικές οδούς, γεγονός που επιβαρύνει την καρδιά τους», αναφέρουν οι Ιάπωνες παιδίατροι, προσθέτοντας ότι σε τόσο μικρά παιδιά η χρήση μάσκας αυξάνει και τον κίνδυνο θερμοπληξίας. «Ας σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε μάσκες σε παιδιά κάτω των δύο ετών», συνιστά η Παιδιατρική Εταιρεία της Ιαπωνίας. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, που επίσης συνιστούν τα παιδιά κάτω των δύο ετών να μη χρησιμοποιούν μάσκα.

Ομως, αν η συμβατική μάσκα είναι επικίνδυνη για τα μικρά παιδιά, είναι απολύτως καταστροφική για τα άτομα με προβλήματα ακοής καταδικάζοντάς τα στην απόλυτη κοινωνική απομόνωση επειδή δεν τους επιτρέπει να επικοινωνήσουν με τον περίγυρό τους διαβάζοντας χείλια. Σε όλο τον κόσμο περισσότερο από 466 εκατομμύρια άνθρωποι είναι κωφοί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σε μία προσπάθεια επίλυσης του σοβαρού προβλήματος η γαλλική ΜΚΟ «Main dans la Main» («Χέρι με Χέρι»), που στηρίζει ανθρώπους με προβλήματα ακοής, δημιούργησε μία μάσκα με διαφάνεια, η οποία καλύπτει τη μύτη αλλά δεν κρύβει το στόμα, ενώ μπορεί να αποστειρωθεί σε υψηλή θερμοκρασία. Οπως εξηγεί η ιδρύτρια της οργάνωσης, Κέλι Μορελόν, η μάσκα επιτρέπει σε όσους έχουν προβλήματα ακοής να διαβάζουν χείλια, αλλά βοηθά και αυτιστικά άτομα, όσους πάσχουν από μαθησιακές δυσκολίες ή μικρά παιδιά που απλώς φοβούνται τις μάσκες να βλέπουν τις αντιδράσεις του προσώπου.

Τέλος, η ολλανδική μη κυβερνητική οργάνωση KidsRights έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, η οποία αυξάνει τους κινδύνους της εξαναγκαστικής εργασίας και των εξαναγκαστικών γάμων. Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν «έχουν καταστροφικό αντίκτυπο για πολλά παιδιά», σημειώνει ο ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης Μαρκ Ντούλαρτ.

Η πίεση που υφίστανται τα συστήματα υγείας εξαιτίας της COVID-19 έβαλε τέλος σε πολλά προγράμματα εμβολιασμών όπως κατά της πολιομυελίτιδας και της ιλαράς, δημιουργώντας τεράστιο κίνδυνο να καταγραφεί «ραγδαία αύξηση της παιδικής θνησιμότητας, με εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον θανάτους», εκτίμησε η ΜΚΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή