Κουρτς: Να μην επικεντρωθεί υπερβολικά η Κομισιόν στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

Κουρτς: Να μην επικεντρωθεί υπερβολικά η Κομισιόν στη γαλλογερμανική πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κούρτς επέστησε την προσοχή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να μην επικεντρωθεί υπερβολικά στη γαλλογερμανική πρόταση για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού. «Αναμένω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα λάβει επίσης υπόψη και τις ιδέες της Αυστρίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας. Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις θα διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψη και τα δικά μας τα συμφέροντα», τόνισε σε συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Οι τέσσερις αυτές χώρες είχαν ήδη απορρίψει το Σαββατοκύριακο την πρόταση για μη επιστρεπτέες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις χώρες της που πλήττονται περισσότερο από την κρίση του κορωνοϊού, την οποία έκαναν πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Είναι καθήκον μας να εκπροσωπούμε τους φορολογούμενούς μας και να βρούμε μια λύση με αίσθηση αναλογίας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στην Ευρώπη, αλλά έχουμε υποχρεώσεις και απέναντι στους πολίτες της χώρας μας», συμπλήρωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας και πρόσθεσε: «Κατά την άποψη της Αυστρίας, είναι σημαντικό να τεθεί ένα χρονικό όριο, έτσι ώστε να είναι πραγματικά μια βοήθεια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού και να μην οδηγήσει σε μια μόνιμη ένωση χρέους από την πίσω πόρτα. Οι τέσσερις χώρες ζητούν να δοθούν δάνεια και όχι επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό που απαιτείται επίσης είναι μια μη γραφειοκρατική, γρήγορη βοήθεια, σαφείς όροι για μεταρρυθμίσεις και έλεγχος του τρόπου με τον οποίο δαπανώνται τα κεφάλαια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή