«Οχι» της Γαλλίας στη χρήση υδροξυχλωροκίνης

«Οχι» της Γαλλίας στη χρήση υδροξυχλωροκίνης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλήρη απαγόρευση της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της COVID-19, ακόμα και εντός νοσοκομειακού περιβάλλοντος, προχώρησε χθες η γαλλική κυβέρνηση, μετά τις πρόσφατες δημοσιεύσεις για την επικινδυνότητα και την άκρως αμφίβολη αποτελεσματικότητά της. Πλέον, η χορήγηση επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο κλινικών μελετών. Η απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης ελήφθη μετά την αρνητική εισήγηση του γαλλικού Ανωτάτου Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας, που αξιολόγησε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Lancet. Η κυβέρνηση απαγόρευσε επίσης τη χορήγηση, εκτός κλινικών δοκιμών, του συνδυασμού lopinavir και ritonavir (με εμπορικό όνομα Kaletra), που χορηγούνται κατά του ιού του έιτζ και συνδέονται με καρδιολογικούς κινδύνους.

Ενώ πολλά φάρμακα αποδεικνύονται απλώς «άνθρακες» κατά της COVID-19, εντείνεται η προσπάθεια παρασκευής ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Ηδη βρίσκονται στα σκαριά 124 υποψήφια εμβόλια, που παρασκευάζονται με οκτώ διαφορετικές τεχνολογίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Πέντε από αυτά παρασκευάζονται στην Κίνα, τρία στις ΗΠΑ, ένα στη Βρετανία, ενώ ένα είναι καρπός διεθνούς συνεργασίας. Στον αγώνα δρόμου μπήκε τελευταία και ο φαρμακευτικός κολοσσός Merck, που θα αναπτύξει δύο διαφορετικά εμβόλια και θα στηρίξει το  πειραματικό αντιιικό φάρμακο EIDD 2801 του Πανεπιστημίου Εμορι της Ατλάντας.

Ομως, ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαπίστωση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης (CDC) ότι τα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούνται για να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει νοσήσει από τον κορωνοϊό δίνουν κατά 50% «λανθασμένα αποτελέσματα» και κατά συνέπεια είναι ανέφικτη η χρήση τους στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων, όπως είναι τα «διαβατήρια ανοσίας».

Τέλος, αμφισβητείται η λήψη βιταμίνης D ως ασπίδας έναντι της COVID-19, που δοκιμάστηκε, καθώς η υψηλότερη θνητότητα από COVID-19 συνδέθηκε με την ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Το βρετανικό ΕΣΥ (ΝΗS) αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την ευεργετική δράση της βιταμίνης D, ενώ διεθνής μελέτη προειδοποιεί ότι η λήψη υπερβολικής δόσης πάνω από 400iu/ημερ. κατά τους Βρετανούς ή 600 iu/ημερ. κατά τους Αμερικανούς, μπορεί να οδηγήσει σε τοξική συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, με βαριά συμπτώματα, από σύγχυση μέχρι νεφρολιθίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή