Προς ανασχηματισμό ο Ερντογάν

Προς ανασχηματισμό ο Ερντογάν

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να προχωρήσει σύντομα σε ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, καθώς η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέα οικονομική και νομισματική κρίση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ δοκιμάστηκε σκληρά και από την πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του τουρκικού ειδησεογραφικού ιστοτόπου Τ24, ο Τούρκος πρόεδρος σκοπεύει να αρχίσει περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα αμέσως μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Η τουρκική ιστοσελίδα επικαλείται εκτιμήσεις του Κεμάλ Οζκιράζ, διευθυντή της εταιρείας έρευνας αγοράς και πολιτικών αναλύσεων Ευρασιατικών Ερευνών. Πολλοί αναλυτές εκτίμησαν ότι η περιοδεία Ερντογάν σηματοδοτεί την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διενέργεια πρόωρων εκλογών, ωστόσο σύμφωνα με τον Οζκιράζ ο Τούρκος πρόεδρος προτίθεται να προβεί σε ριζικό ανασχηματισμό της κυβέρνησής του.

Πάντα σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, ο Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να αναβαθμίσει τον νυν πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπιναλί Γιλντιρίμ και πρωθυπουργό την περίοδο 2016-2018 και να τον διορίσει ως πρώτο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Ως δεύτερος αντιπρόεδρος ενδέχεται να τοποθετηθεί ο νυν υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί στη θέση του ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Η σημαντικότερη αλλαγή θα είναι, σύμφωνα με τον Οζκιράζ, η τοποθέτηση του νυν υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ αλ Μπαϊράκ ως υπουργού Εξωτερικών στη θέση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η νέα κρίση που έχει πλήξει την τουρκική λίρα τους τελευταίους μήνες φαίνεται να υποχωρεί, καθώς ενισχύονται οι ελπίδες ότι η τουρκική κυβέρνηση θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει το διεθνές της χρέος χωρίς να χρειαστεί να προσφύγει στη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Παρ’ όλα αυτά, η λίρα έχει υποχωρήσει κατά περίπου 12% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, καθώς η πανδημία COVID-19 ανέκοψε βίαια την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας που είχε αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σοβαρό πλήγμα έχει δεχθεί η οικονομία και από την κατάρρευση των τουριστικών εσόδων, καθώς οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία μειώθηκαν τον Απρίλιο σε μόλις 24.000 από 3,3 εκατ. το 2019.

Τα τουριστικά έσοδα από ξένους τουρίστες είχαν διαμορφωθεί το 2019 στα 28,7 δισ. δολάρια. Τώρα η τουρκική κυβέρνηση και οι επιχειρηματίες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να προσελκύσουν τουρίστες από τον Ιούνιο και μετά, υποσχόμενοι να εφαρμόσουν υγειονομικά πρωτόκολλα. Την περασμένη εβδομάδα ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι κερδήθηκε η μάχη κατά του κορωνοϊού. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 158.000 κρούσματα στην Τουρκία και οι θάνατοι που προκλήθηκαν από την ασθένεια ανέρχονται σε 4.397. Ο Ερντογάν πιστώνεται το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει σημαντικά ποσά στο τουρκικό σύστημα υγείας που πριν από αυτόν βρισκόταν σε κακή κατάσταση και πως διευκόλυνε σημαντικά την πρόσβαση των Τούρκων πολιτών σε δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή