Δικαστική νίκη για τον Στιβ Μπάνον

Δικαστική νίκη για τον Στιβ Μπάνον

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Σημαντική δικαστική νίκη κατήγαγε χθες η ακροδεξιά οργάνωση, της οποίας ηγείται ο πρώην σύμβουλος του προέδρου Τραμπ, Στιβ Μπάνον, με την ιταλική δικαιοσύνη να εγκρίνει το αίτημά του να διατηρήσει την έδρα του «ινστιτούτου» του σε μεσαιωνικό μοναστήρι νοτιοανατολικά της Ρώμης. Η οργάνωση του Μπάνον αντιμετωπίζει, όμως, τώρα ποινική δίωξη.

Σε απόφασή του, ιταλικό διοικητικό δικαστήριο απέρριψε τελεσίδικα την προσφυγή του ιταλικού υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ζητούσε την ακύρωση του συμβολαίου ενοικίασης της οχυρής μονής Τσερτόζα ντι Τριζούλτι στον Μπάνον και την υπερσυντηρητική ρωμαιοκαθολική οργάνωσή του, Ινστιτούτο Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας (Dignitatis Humanae Institute). Ο Μπάνον, που ανέλαβε το 2017 τη διοίκηση της οργάνωσης, έχει δηλώσει ότι φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει τη μελλοντική ηγεσία του ευρωπαϊκού εθνικιστικού και λαϊκιστικού πολιτικού ρεύματος. Η εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής μονή χτίστηκε από μοναχούς του τάγματος των Καρθουσιανών τον 13ο αιώνα, στην κορυφή λόφου της επαρχίας Φροζινόνε του Λατίου στην κεντρική Ιταλία.

Η οργάνωση του Μπάνον ενοικίασε τη μονή χάρη σε κρατική πρωτοβουλία, με στόχο τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη συντήρηση και ανάδειξη τοποθεσιών και κτισμάτων μεγάλης ιστορικής αξίας. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι το υπουργείο δεν κινήθηκε εγκαίρως για να ακυρώσει το συμβόλαιο του ινστιτούτου DHI, παρά τις καταγγελίες των νομικών υπηρεσιών της ιταλικής κυβέρνησης ότι ο Μπάνον παραβίασε το συμβόλαιο αποκρύπτοντας τους πραγματικούς σκοπούς του ινστιτούτου του, ως χώρου ιδεολογικής εκπαίδευσης πολιτικών στελεχών. Το διοικητικό δικαστήριο κάλεσε το ιταλικό δημόσιο να καταθέσει μήνυση για ψευδή δήλωση κατά του Μπάνον στην ποινική δικαιοσύνη, μόνη αρμόδια πλέον για την ακύρωση του συμβολαίου ενοικίασης.

Η προσφυγή στα ποινικά δικαστήρια θα απαιτήσει, όμως, τη δημοσιοποίηση του συνόλου των εγγράφων της υπόθεσης και από τις δύο πλευρές, με τη νομική ομάδα του Μπάνον να εκτιμά ότι είναι ικανή να αποδείξει ότι το υπουργείο Πολιτισμού είχε σαφή πολιτικά κίνητρα στην προσπάθειά του να διώξει την οργάνωση από τη μονή.

Οι προσπάθειες του υπουργείου να εκδιώξουν τους ενοχλητικούς ενοικιαστές του χρονολογούνται από την εποχή της ανακοίνωσης από μέρους του Μπάνον για την πρόθεσή να δημιουργήσει την Ακαδημία Ιουδαιο-Χριστιανικής Δύσης, η οποία θα προσέφερε μαθήματα ιστορίας, φιλοσοφίας, θεολογίας και πολιτικών επιστημών. Το εκπαιδευτικό ίδρυμα επρόκειτο να «καταγράψει και να μελετήσει τις σκέψεις και τις πολιτικές ιδέες του Στιβ Μπάνον», όπως ανέφερε ο ιδρυτής του ινστιτούτου και στενός συνεργάτης του, Μπέντζαμιν Χάρνουελ. Οι δηλώσεις αυτές του Χάρνουελ είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία του Λατίου και είχαν οδηγήσει βουλευτές της Αριστεράς στην κατάθεση επερώτησης για το συμβόλαιο ενοικίασης της μονής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή