Η Μινεάπολις στις φλόγες μετά τη δολοφονία Φλόιντ

Η Μινεάπολις στις φλόγες μετά τη δολοφονία Φλόιντ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΙΣ. Με την αστυνομία συγκρούστηκαν τα ξημερώματα της Πέμπτης διαδηλωτές στη Μινεάπολις της Μινεσότα, εκφράζοντας την οργή τους για τη δολοφονία την Τετάρτη του άοπλου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό κατά τη διάρκεια σύλληψής του ως ύποπτου για χρήση πλαστών χαρτονομισμάτων.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυροβολισμούς, πιθανώς από ιδιοκτήτη ενεχυροδανειστηρίου, ο οποίος νόμισε ότι διαδηλωτές λεηλατούσαν την επιχείρησή του. Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι υποκατάστημα της αλυσίδας Target, ακριβώς απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της συνοικίας Λέικ στριτ, όπου υπηρετούσαν οι απολυθέντες πλέον αστυνομικοί που συμμετείχαν στη σύλληψη του Φλόιντ, λαφυραγωγήθηκε κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, ενώ την ίδια τύχη είχαν και άλλες επιχειρήσεις στην περιοχή. Η πυροσβεστική κατέβαλε χθες προσπάθειες για να θέσει υπό έλεγχο πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. Φρούδες αποδείχθηκαν οι προσπάθειες του Δημοκρατικού δημάρχου της Μινεάπολις, Τζέικομπ Φρέι να ηρεμήσει τα πνεύματα, παρά τις συναισθηματικά φορτισμένες εκκλήσεις του προς τους διαδηλωτές.

«Παρακολουθήσαμε το βίντεο με τα 10 μαρτυρικά λεπτά, στα οποία ο αστυνομικός πίεζε με το γόνατό του τον λαιμό του θύματος, ενώ αυτός φώναζε ότι πνίγεται. Οποιος και αν είχε ενεργήσει με τέτοιο τρόπο, θα βρισκόταν στη φυλακή αυτή τη στιγμή. Μινεάπολις, σε εκλιπαρώ. Δεν μπορούμε να προκαλέσουμε μία ακόμη τραγωδία, πάνω στην τραγωδία της δολοφονίας του Φλόιντ. Συνειδητοποιώ την οργή και τον πόνο σας, αλλά χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να διατηρήσουμε την ειρήνη απόψε», είπε ο δήμαρχος στην εφημερίδα Star Tribune, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα. Ο Φρέι έχει ζητήσει από την εισαγγελία τη διενέργεια έρευνας για το περιστατικό και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των αστυνομικών. Οι ταραχές ξεκίνησαν μετά τη ρίψη τούβλων και άλλων υλικών κατά της αστυνομίας, η οποία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων, χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πυρών λαστιχένιων σφαιρών εναντίον του πλήθους, που είχε συγκεντρωθεί το βράδυ της Τετάρτης μπροστά στο αστυνομικό τμήμα της Λέικ στριτ.

Μετά τα μεσάνυχτα, οι ταραχές και οι λεηλασίες εξαπλώθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πόλης, με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη της Μινεσότα, Τιμ Ουόλτς, να καλεί την εθνοφρουρά για τη φύλαξη απειλούμενων αστυνομικών τμημάτων. Παρά τους ισχυρισμούς διαδηλωτών ότι η λαφυραγώγηση αποτελεί δίκαιη αντεκδίκηση για τη δολοφονία του Φλόιντ, η Star Tribune επισημαίνει ότι η πλειονότητα των κατεστραμμένων καταστημάτων ανήκει σε μετανάστες, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Ομάδα περίπου εκατό διαδηλωτών μετέβη το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το σπίτι του απολυθέντος αστυνομικού και δράστη της δολοφονίας του Φλόιντ, Ντέρεκ Σοβίν, όπου πέταξαν κόκκινη μπογιά στο οδόστρωμα και έγραψαν το σύνθημα: «Εδώ ζει ένας δολοφόνος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή