Θλιβερό ορόσημο οι 100.000 νεκροί στις ΗΠΑ

Θλιβερό ορόσημο οι 100.000 νεκροί στις ΗΠΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,5 χρόνια που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειχνε ιδιαίτερη αδυναμία για τους αριθμούς, ιδίως εκείνους που τον ευνοούσαν. Η ανοδική πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, τα ποσοστά τηλεθέασης των συνεντεύξεων που παραχωρούσε, το πλήθος των ακολούθων του στο Twitter, οι δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν σταθερή τη δημοτικότητά του και διάφοροι άλλοι ενθαρρυντικοί δείκτες, συγκροτούσαν την ασπίδα του απέναντι στους επικριτές των πολιτικών του. 

Χθες οι ΗΠΑ πέρασαν ένα θλιβερό ορόσημο, με τους νεκρούς από την ασθένεια COVID-19 να υπερβαίνουν τις 100.000. Ο Ντόναλντ Τραμπ περιορίστηκε σε ένα σύντομο μήνυμα στο Twitter, όπου έκανε λόγο για «θλιβερό ορόσημο» και εξέφρασε την «εγκάρδια συμπάθεια και αγάπη του» προς τους συγγενείς και φίλους των θυμάτων.

Πάντως, όπως σημειώνει η Washington Post, το πρόγραμμα του Λευκού Οίκου δεν περιλαμβάνει καμία εκδήλωση για τα θύματα της πανδημίας στη χώρα με τις μεγαλύτερες, σε απόλυτους αριθμούς, απώλειες. Τίποτα το ανάλογο με τις εκδηλώσεις μνήμης, όπως το ένα λεπτό σιγής που τήρησαν οι πιο σκληρά χτυπημένες από τον ιό χώρες της Ευρώπης και τα διαγγέλματα των ηγετών τους.

Θλιβερό ορόσημο οι 100.000 νεκροί στις ΗΠΑ-1

Την Τρίτη εξάλλου ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φροντίσει να παραμερίσει το ενοχλητικό ορόσημο με αριθμητικές αλχημείες, στον γνώριμο, αυτοεγκωμιαστικό του τόνο. «Αν δεν είχα κάνει τη δουλειά μου τόσο καλά και τόσο έγκαιρα, θα είχαμε χάσει ενάμισι με δύο εκατομμύρια ανθρώπους και όχι 100.000 και κάτι», είχε γράψει στο Twitter. Μία μέρα αργότερα, σε άλλη ανάρτησή του, υπερηφανευόταν ότι οι ΗΠΑ έχουν κάνει 15 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ, «τα περισσότερα στον κόσμο».

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι σε ημερήσια βάση σημειώνουν κάμψη στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν λιγότερες απώλειες, σε αναλογία με τον πληθυσμό τους, από τη Βρετανία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, αν και περισσότερες από χώρες όπως η Γερμανία, η Νότια Κορέα και η Κίνα. Η καθοδική καμπύλη της πανδημίας ενθαρρύνει τον Τραμπ και Ρεπουμπλικανούς κυβερνήτες να επιταχύνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρά τις ανησυχίες επιδημιολόγων. Χθες έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο στον κόσμο, η Ντίσνεϊλαντ της Φλόριντα, σκοπεύει να ανοίξει στις 11 Ιουλίου, εφόσον πάρει την άδεια του κυβερνήτη. Νωρίτερα, στις 4 Ιουνίου, προγραμματίζουν να ανοίξουν τέσσερα καζίνο του Λας Βέγκας.

Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ δεν δείχνει να επηρεάζεται ούτε θετικά ούτε αρνητικά από τη δοκιμασία της πανδημίας. Σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos και του πρακτορείου Reuters, κυμαίνεται γύρω στο 41%, όσο ήταν χονδρικά σε όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου. Ο Δημοκρατικός αντίπαλός του στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζο Μπάιντεν, διατηρεί, αν και κάπως μειωμένο, το δημοσκοπικό του προβάδισμα, με έξι μονάδες διαφορά, έναντι εννέα στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή