Κορωνοϊός: Σε Ισπανία, Βρετανία το βαρύτερο, αναλογικά, τίμημα

Κορωνοϊός: Σε Ισπανία, Βρετανία το βαρύτερο, αναλογικά, τίμημα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η Αμερική είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς της COVID-19 σε απόλυτους αριθμούς, Ισπανία και Βρετανία φαίνεται να είναι εκείνες που πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα αναλογικά με τον πληθυσμό τους. Αυτό υποστηρίζουν οι Financial Times, ύστερα από μελέτη που πραγματοποίησαν βάσει των στατιστικών στοιχείων για την αύξηση των συνολικών θανάτων σε σειρά χωρών από την έκρηξη της πανδημίας. Η μελέτη της στηρίζεται στους «υπερβάλλοντες θανάτους», δηλαδή στον αριθμό των θανάτων σε μία χώρα εντός μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου του 2020, από τον οποίο αφαιρείται ο μέσος όρος των θανάτων την αντίστοιχη χρονική περίοδο κατά τα προηγούμενα πέντε έτη. Ο συγκεκριμένος δείκτης κρίνεται ότι αποτυπώνει αρκετά πιστά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που προκάλεσε, άμεσα ή έμμεσα, η COVID-19.

Η μελέτη των Financial Times βασίζεται στα επίσημα στοιχεία των εθνικών στατιστικών αρχών 19 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των χωρών της Ευρώπης που επλήγησαν σκληρότερα από τον ιό. Οπως αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ, στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται πως πέθαναν λόγω της πανδημίας 891 άνθρωποι ανά εκατομμύριο. Με βάση τα παραπάνω, η Βρετανία μέχρι χθες ξεπερνούσε όλες τις χώρες που διαθέτουν συγκρίσιμα, αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Χθες, όμως, η Ισπανία προχώρησε σε αναπροσαρμογή των δικών της στοιχείων, προσθέτοντας 12.000 νεκρούς, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 921 απώλειες ανά εκατομμύριο και να ξεπεράσει τη Βρετανία. Οι Financial Times σημειώνουν ότι χώρες που πήραν πιο έγκαιρα από τη Βρετανία περιοριστικά μέτρα έχουν πολύ μικρότερες αναλογίες υπερβαλλόντων θανάτων. Επιπλέον, ενώ σε άλλες χώρες τα θύματα συγκεντρώνονται κυρίως σε συγκεκριμένες περιοχές, όλα τα διαμερίσματα της Βρετανίας είδαν τους υπερβάλλοντες θανάτους να εκτοξεύονται, γεγονός που θέτει αυτονόητα ερωτήματα για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τζόνσον.

Στο μεταξύ, άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Αριζόνας υποστηρίζει ότι η έκρηξη της πανδημίας στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη δεν έγινε με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων, αλλά αρκετά αργότερα. Αν αυτό αληθεύει, καταρρίπτεται το επιχείρημα Τραμπ ότι απέτρεψε τα χειρότερα γιατί απαγόρευσε τις αφίξεις από την Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή