Ερευνα για ενδεχόμενη αντισυνταγματική συμπεριφορά της αστυνομίας κατά των Αφροαμερικανών ζητούν οι Δημοκρατικοί

Ερευνα για ενδεχόμενη αντισυνταγματική συμπεριφορά της αστυνομίας κατά των Αφροαμερικανών ζητούν οι Δημοκρατικοί

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή τον θάνατο τον θάνατο του Τζόρτζ Φλόιντ και μετά τις αυξανόμενες δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς, η Επιτροπή Δικαιοσύνης στη Βουλή των Αντιπροσώπων που τελεί υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών ζήτησε χθες, Πέμπτη, από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να διερευνήσει τη συστηματική ανάρμοστη συμπεριφορά της αστυνομίας. 

Οι δολοφονίες του 46χρονου Φλόιντ πριν τρεις ημέρες στη Μινεάπολη, που πέθανε όταν ένας λευκός αστυνομικός τον κρατούσε στο έδαφος πατώντας τον με το γόνατο του στο λαιμό, και της Μπριόνα Τέιλορ, που πυροβολήθηκε στο διαμέρισμα της στο Λούισβιλ του Κεντάκι, προκαλούν ερωτήματα για εμπλοκή της αστυνομίας σε ένα «πλαίσιο ή πρακτική αντισυνταγματικής συμπεριφοράς», όπως ανέφεραν σε επιστολή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, ο πρόεδρος της επιτροπής Τζέρολντ Νάντλερ, αλλά και άλλα μέλη της που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι,  χαρακτήρισε από τη δική της πλευρά «φόνο» τον θάνατο του Φλόιντ.

Πάντως, παρά το σημερινό του μήνυμα στο Τουίτερ – στο οποίο χαρακτηρίζει «εγκληματίες» τους οργισμένους διαδηλωτές – ο πρόεδρος Τραμπ «αγανάκτησε» όταν είδε το βίντεο της τραγωδίας» σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Κέιλι Μακενάνι.

«Σήκωσε αμέσως το τηλέφωνο» και πήρε το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) για να εξασφαλίσει ότι θα αρχίσει άμεσα να διενεργεί έρευνα για την υπόθεση, είπε η Μακενάνι, τονίζοντας πως ο αρχηγός του κράτους «θέλει να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Η υπόθεση Φλόιντ θυμίζει στους περισσότερους εκείνη τη Έρικ Γκάρνερ, του μαύρου που είχε πεθάνει από ασφυξία το 2014 στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από λευκούς αστυνομικούς. Είχε πει ακριβώς την ίδια φράση, «δεν μπορώ να αναπνεύσω», που έχει μετατραπεί σε σύνθημα του κινήματος Black Lives Matter («Οι ζωές των μαύρων μετράνε»).

Εξάλλου – πάλι στη Μινεσότα – το 2016 ένας μαύρος οδηγός, ο Φιλάντο Καστίλ, έπεσε κατά τη διάρκεια συνηθισμένου ελέγχου από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου και ενός μικρού κοριτσιού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή