Εκρηξη οργής για τη δολοφονία και το tweet Τραμπ

Εκρηξη οργής για τη δολοφονία και το tweet Τραμπ

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΝΕΑΠΟΛΗ. Τρίτη νύχτα λεηλασιών, πυρπολήσεων και βανδαλισμών σε μια έκρηξη οργής κατά της ρατσιστικής βίας εις βάρος των Αφροαμερικανών έζησε η Μινεάπολη, όπου οι διαδηλωτές εξέφρασαν με αυτόν τον τρόπο την αγανάκτησή τους για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός μαύρου άνδρα που υπέκυψε αφότου ένας αστυνομικός γονάτισε στον λαιμό του μετά τη σύλληψή του. Οι ταραχές στη μεγαλύτερη πόλη της Μινεσότα κλιμακώθηκαν, καθώς ο δήμαρχος διέταξε την τακτική υποχώρηση της αστυνομίας από το αστυνομικό τμήμα, που πυρπολήθηκε. Χαμηλό προφίλ κράτησαν και οι άνδρες της Εθνοφρουράς που εκλήθησαν από τον κυβερνήτη.

Στον αντίποδα ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, απείλησε ότι οι λεηλασίες οδηγούν σε πυροβολισμούς («when the looting starts, the shooting starts»), προκαλώντας την παρέμβαση του Twitter που κάλυψε το επίμαχο tweet με το επιχείρημα ότι εξιδανικεύει τη βία.

Η σύλληψη του 46χρονου Αφροαμερικανού απαθανατίστηκε από το κινητό περαστικού και έγινε viral, καθώς το θύμα εμφανίζεται να εκλιπαρεί τον αστυνομικό να μετακινήσει το γόνατό του. «Σας παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», εμφανίζεται να λέει.

Σε συνέντευξη Τύπου χθες το πρωί ο δήμαρχος της πόλης, Τζέικομπ Φρέι, υπεραμύνθηκε της απόφασής του να εκκενώσει το αστυνομικό τμήμα λόγω απειλών στους άνδρες του και το κοινό. Κληθείς να σχολιάσει το επίμαχο tweet του Τραμπ, είπε εξάλλου «αδυναμία είναι να αρνείσαι την ευθύνη των πράξεών σου. Αδυναμία είναι να δείχνεις με το δικό σου δάχτυλο άλλους τη στιγμή της κρίσης» για να καταλήξει: «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ξέρει τίποτα για την ισχύ της Μινεάπολης. Είμαστε δυνατοί σαν τον διάβολο».

Η Μινεάπολη είναι μια βαθιά διχασμένη φυλετικά πόλη. Οι Αφροαμερικανοί κερδίζουν το ένα τρίτο του μισθού των λευκών, αποφοιτούν από το γυμνάσιο σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά, έχουν μεγάλες πιθανότητες να είναι άνεργοι και τείνουν να ζουν σε νοικοκυριά με πολύ μικρότερο πλούτο από ό,τι οι λευκοί συνομήλικοί τους. Πρόκειται για το παράδοξο της Μινεσότα, όπως το αποκαλούν κάποιοι ακαδημαϊκοί, μια ευχάριστη περιοχή που δοκιμάζεται από ένα χάσμα φυλετικών ανισοτήτων. Αυτές ακριβώς οι διαφορές, απόρροια πολλών γενεών κυβερνητικών πολιτικών αποκλεισμού, τροφοδοτούν το σημερινό κύμα οργής που ξέσπασε με αφορμή τον θάνατο του Φλόιντ.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει εκδηλώσεις συμπαράστασης από καλλιτέχνες και αθλητές με επικεφαλής τον αστέρα του μπάσκετ, Λεμπρόν Τζέιμς.

Παράλληλα, διεθνείς είναι οι αντιδράσεις για τη συμπεριφορά της αμερικανικής αστυνομίας. Ιδιαίτερα οργισμένα ήταν τα tweets του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έστειλε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του θύματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή