Δεσμώτης του δικού του «Ρασπούτιν»

Δεσμώτης του δικού του «Ρασπούτιν»

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν δεν υπάρχει πρόβλημα να παραβιάζει τους περιοριστικούς όρους ο Κάμινγκς, τότε το ίδιο ισχύει και για εμάς». Αυτή ήταν η απάντηση Βρετανών πολιτών που εντοπίζονταν τις τελευταίες ημέρες να παραβιάζουν την καραντίνα, μετά τον σάλο που προκάλεσε το ταξίδι του συμβούλου του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, στη διάρκεια της καραντίνας. «Φαίνεται ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για εμάς και για τους ανθρώπους της Ντάουνινγκ Στριτ 10», ήταν η εύλογη διαμαρτυρία τους, που απηχεί τη ζημιά που προκάλεσε η συμπεριφορά του Βρετανού «Ρασπούτιν» για το κυβερνητικό μήνυμα και την ανάγκη τήρησης των κανόνων.

Ο Κάμινγκς, έχοντας εμφανίσει συμπτώματα από τον κορωνοϊό, πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο διαδρομές δεκάδων χιλιομέτρων, με το επιχείρημα ότι ήθελε, πρώτον, να επιστρατεύσει τους γονείς του να φροντίσουν το παιδί του και, δεύτερον, να ελέγξει κατά πόσον η όρασή του είναι επαρκής για να οδηγήσει… Ιδίως αυτή η αναφορά ήταν που ενθάρρυνε την αστυνομία να αρχίσει έρευνα «για ένα εξαιρετικά σοβαρό επεισόδιο», καθώς η όρασή του θα μπορούσε να έχει πληγεί από την ασθένεια.

Οι σαθρές δικαιολογίες που δεν συνοδεύθηκαν από την παραμικρή συγγνώμη φαίνεται ότι ενόχλησαν ακόμη περισσότερο την κοινή γνώμη, που περίμενε κάποια μεταμέλεια από το δεξί χέρι του πρωθυπουργού. Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στους «Τάιμς του Λονδίνου» δείχνει την απήχηση των Συντηρητικών να έχει συρρικνωθεί κατά 4% σε μία εβδομάδα, τους Εργατικούς να αυξάνουν τη δημοτικότητά τους κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες το ίδιο διάστημα και το προβάδισμα του κυβερνώντος κόμματος να έχει μειωθεί κατά 9% έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (44% για τους Τόρις και 38% για τους Εργατικούς), σε ένα από τα πιο δραματικά επταήμερα στην ιστορία του σχηματισμού. Συνολικά 770.000 άνθρωποι είχαν υπογράψει μέσα σε λίγες μόνον ημέρες το αίτημα προς τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον σύμβουλό του.

Δεκάδες βουλευτές των Τόρις, συμπεριλαμβανομένων 11 πρώην υπουργών, ζήτησαν την αποπομπή του Κάμινγκς παρά τις εξηγήσεις που έδωσε την Τρίτη το απόγευμα από τον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Σκωτία παραιτήθηκε ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ίδιο θέμα.

Η επιμονή του Τζόνσον να καλύπτει τον σύμβουλό του έχει οξύνει τις επικρίσεις εις βάρος του πρωθυπουργού, καθώς σύμμαχοι και αντίπαλοί του θεωρούν ότι σπαταλά πολύτιμο πολιτικό κεφάλαιο για να στηρίξει τον Κάμινγκς, ο οποίος ελάχιστα κόπτεται για το μέλλον των Τόρις. Η βασική αντίφαση στη συμπεριφορά του πρωθυπουργικού συμβούλου είναι πως ανέκαθεν υποδυόταν το παιδί του λαού κατά της πολιτικής ελίτ και του κατεστημένου, ως γόνος ενός μηχανικού από το Ντάραμ και μιας δασκάλας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, ενώ σήμερα διεκδικεί ειδική μεταχείριση, διαφορετική από αυτήν που έχει ο υπόλοιπος λαός.

Ο Κάμινγκς μπορεί τελικά να αποδειχθεί η Νέμεσις του Τζόνσον, αφού τον βοήθησε να αναδειχθεί στην εξουσία με την καμπάνια του υπέρ του Brexit και τώρα είναι πιθανό να τον παρασύρει στον όλεθρο, υπονομεύοντας την αξιοπιστία της κυβέρνησης συνολικά. Ενδεικτική της αγανάκτησης ήταν η προσφορά της Daily Star, η οποία διένειμε μαζί με το φύλλο της δωρεάν μάσκα με τη φυσιογνωμία του, καλώντας τους αναγνώστες της να τη φορέσουν για να μπορούν να κάνουν «ό,τι στο διάολο θέλουν».

Η χώρα κινείται την τελευταία εβδομάδα στους ρυθμούς του Κάμινγκς και η ειρωνεία εις βάρος του είναι η αγαπημένη ασχολία χρηστών των σόσιαλ μίντια. Το αστείο είναι ότι το όνομά του θα είχε γίνει αναμφισβήτητα viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν τα φίλτρα που προστατεύουν το κοινό από την πορνογραφία δεν έκοβαν το σχετικό λήμμα επειδή το πρώτο συνθετικό παραπέμπει στο σπέρμα. Πριν από το πρόσφατο σκάνδαλο, ο Κάμινγκς ήταν γνωστός ως αρχιτέκτονας της επιτυχημένης εκστρατείας υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο σχετικό δημοψήφισμα του 2016. Πέρυσι ήταν εκείνος που συμβούλευσε τον Τζόνσον να προκηρύξει πρόωρες εκλογές με σύνθημα ότι θα είναι εκείνος που θα υλοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρώπη. Η αναμέτρηση οδήγησε τελικά στη μεγαλύτερη νίκη των Συντηρητικών από το 1987.

«Ψυχοπαθής καριέρας»

Ο Κάμινγκς δεν είναι μέλος του κόμματος και θεωρείται ξένο σώμα από πολλά στελέχη των Τόρις. «Ψυχοπαθή καριέρας» συνήθιζε να τον αποκαλεί ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι επηρέασε τον Τζόνσον στα αρχικά πειράματά του με την ανοσία της αγέλης, προτού ανακρούσει πρύμναν. Από όταν εγκαταστάθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ ως σύμβουλος του Τζόνσον, τον Ιούλιο, ο Κάμινγκς έχει στελεχώσει τα υπουργεία με ημέτερους και έχει οδηγήσει σε υπερσυγκέντρωση εξουσιών –ειδικά στον τομέα της οικονομικής πολιτικής– στο πρωθυπουργικό γραφείο. Η επιθετική τακτική του συνέβαλε στην παραίτηση του πρώτου υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης, Σακίντ Τζάβιντ, και την αντικατάστασή του με ένα πιο αφοσιωμένο στέλεχος, τον Ρίσι Σουνάκ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην τρέχουσα κρίση, ο Τζάβιντ δεν έχασε ευκαιρία και επιτέθηκε στον Κάμινγκς λέγοντας ότι δεν έχει πειστεί από την εκδοχή του για τα γεγονότα. «Το ταξίδι του δεν ήταν ούτε απαραίτητο ούτε δικαιολογημένο», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Τζάβιντ, μιλώντας «ως πατέρας», όπως διευκρίνισε.

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Τζόνσον βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, αφού αν αποπέμψει τον Κάμινγκς θα δείξει αδυναμία και αν τον κρατήσει, θα επιβεβαιώσει όσους πιστεύουν ότι είναι υποχείριο του συμβούλου του. Αυτήν τη φορά, εξάλλου, ο πρωθυπουργός δύσκολα μπορεί να επικαλεστεί κάποια αριστερή συνωμοσία εις βάρος του, αφού η αγανάκτηση είναι διακομματική: από τους σκληροπυρηνικούς υπέρμαχους του Brexit στο κόμμα του και την εφημερίδα Daily Mail μέχρι τους Eργατικούς και δημοσιογράφους του BBC. Στην τηλεοπτική εκπομπή «Newsnight» του κρατικού φορέα, η παρουσιάστρια Εμιλι Μάιτλις έκανε οξεία επίθεση εναντίον του Κάμινγκς στην εισαγωγή της, λέγοντας πως «όλη η χώρα μπορεί να αντιληφθεί ότι παραβίασε τους κανόνες». Στο κλείσιμο της εκπομπής έδωσε ραντεβού με το κοινό της την επόμενη ημέρα, αλλά το ΒΒC αποφάσισε ότι η τοποθέτηση της δημοσιογράφου δεν πληροί τις προϋποθέσεις αμεροληψίας, με αποτέλεσμα η Μάιτλις να εξαφανιστεί –προσωρινά τουλάχιστον– από τις οθόνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή