Συγκρατημένες ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Συγκρατημένες ελπίδες για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαλυπτική για τα νέα επιστημονικά και εταιρικά ήθη στις φαρμακοβιομηχανίες στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η περίπτωση της αμερικανικής φαρμακευτικής Moderna και των κινδύνων που ελλοχεύουν από τη σπουδή τέτοιων εταιρειών να κατασκευάσουν αποτελεσματικό εμβόλιο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times.

Τα πυρά της επιστημονικής κοινότητας έστρεψε έτσι εναντίον του ο συνιδρυτής της Moderna, δρ Νουμπάρ Αφεγιάν, επιλέγοντας την πρόωρη δημοσιοποίηση ενθαρρυντικών στοιχείων για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που προετοιμάζει για την COVID-19. Παρότι τα πρώτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της Moderna δημιουργούσαν βάσιμες ελπίδες και οκτώ εθελοντές στο δεύτερο στάδιο της μελέτης ανέπτυξαν αντισώματα στον κορωνοϊό, η εταιρεία απέφυγε να δημοσιεύσει σαφή στοιχεία για την έρευνά της ή να προχωρήσει σε δημοσίευση σε ιατρική επιθεώρηση.

Παρ’ όλα αυτά, η ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων από τον δρα Αφεγιάν υπήρξε αρκετή για να εκτοξεύσει την τιμή της μετοχής κατά 250% από την αρχή του χρόνου.

Η Moderna δεν είναι η μόνη φαρμακευτική εταιρεία, η οποία απέφυγε να δημοσιεύσει ακριβή στοιχεία για κλινική μελέτη της. Την ίδια πρακτιτική ακολούθησε και η Gilead, κατασκευάστρια του πειραματικού φαρμάκου remdesivir. Στις 29 Απριλίου, η Gilead ανακοίνωνε «θετικά αποτελέσματα» από τη χρήση του φαρμάκου σε κλινική δοκιμή.

Λίγες ώρες αργότερα, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής στρατηγικής κατά του κορωνοϊού, δρ Αντονι Φάουτσι, ανέφερε από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ότι το φάρμακο είχε επιταχύνει κατά μερικά 24ωρα την ανάρρωση ασθενών, ενώ λίγες ημέρες αργότερα, η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων χορηγούσε έκτακτη άδεια κυκλοφορίας για το remdesivir, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη άνοδο της τιμής της μετοχής της Gilead. Το δείγμα ασθενών για την κλινική μελέτη ήταν, όμως, πολύ μικρό.

Την ίδια ώρα, την πρωτοκαθεδρία στην κούρσα για δημιουργία αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορωνοϊού έχουν κατακτήσει η Κίνα και οι ΗΠΑ, με τις κινεζικές έρευνες να αποτελούν ποσοστό 60% του συνόλου των κλινικών μελετών σε εθελοντές. Στοιχεία της βρετανικής εφημερίδας Sunday Telegraph δείχνουν ότι 224 εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο των δοκιμών σε όλο τον κόσμο, αριθμός που διπλασιάστηκε τον τελευταίο μόλις μήνα. Από τις δέκα κλινικές μελέτες σε εθελοντές, που ήδη διεξάγονται, οι έξι πραγματοποιούνται από κινεζικά εργαστήρια, με την Κίνα να είναι η μόνη χώρα όπου δοκιμή εμβολίου βρίσκεται ήδη στο Στάδιο 2.

Αλλες μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι γερμανικές Pfizer και BioNTech, η αμερικανική Moderna, η βρετανική AstraZeneca, αλλά και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ακολουθούν κατά πόδας τους Κινέζους.

Η Ευρώπη

Η εγκληματική πολιτική των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επέλεξαν να συρρικνώσουν δραστικά τις κρατικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων, ομνύοντας στην αποτελεσματικότητα της ελεύθερης αγοράς και στα μέσα των φαρμακευτικών εταιρειών, στοίχισε ακριβά στην Ευρώπη, καθώς έχασε έδαφος στο πεδίο της ιατρικής έρευνας. Η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από τις φαρμακοβιομηχανίες σημαίνει ότι η παρασκευή αλλά και παροχή ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου επαφίεται πλέον αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή