ΚΟΣΜΟΣ

Υπέρ της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ο Βρετανός ΥΠΕΞ

yper-tis-chalarosis-ton-perioristikon-metron-o-vretanos-ypex-2380938

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντόμινικ Ράαμπ υπερασπίστηκε σήμερα την «προσεκτική» χαλάρωση της καραντίνας στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση λέγοντας ότι «είναι το κατάλληλο βήμα για αυτή την περίοδο».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον έχει δεχτεί επικρίσεις από ορισμένους επιστήμονες για την χαλάρωση του lockdown, που επιβλήθηκε πριν από δέκα εβδομάδες, με κάποιους από αυτούς να το χαρακτηρίζουν πρόωρο και επικίνδυνο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα για τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων.

Η Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από COVID-19 και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα χαλαρώσει «με προσοχή» την καραντίνα για να εξισορροπήσει την ανάγκη για άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και για να προσπαθήσει να προλάβει τυχόν αύξηση των κρουσμάτων.

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν είναι έτοιμη. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι το σωστό βήμα σε αυτή τη φάση. Προχωράμε πολύ προσεκτικά βασιζόμενοι στην επιστήμη, αλλά και στη δυνατότητά μας τώρα να παρακολουθούμε τον ιό», δήλωσε ο Ράαμπ.

Από τη Δευτέρα έως και έξι άτομα θα μπορούν να συναντώνται σε εξωτερικούς χώρους στην Αγγλία, ορισμένα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι, κάποιοι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται χωρίς κοινό και πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που «προστατεύονταν» μέσα στα σπίτια τους ως ευάλωτες ομάδες θα επιτρέπεται πλέον να βγαίνουν έξω.

Ο Τζόνσον δέχεται πιέσεις από ορισμένους στο κυβερνών κόμμα του, τους Τόρις, και από επιχειρηματίες για την επανέναρξη της οικονομίας έπειτα από δαπάνες δισεκατομμυρίων για να βοηθηθούν οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι από τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης.

Στο επίκεντρο του σχεδίου χαλάρωσης του lockdown βρίσκεται ένα σύστημα ελέγχου και εντοπισμού όσων έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα ήδη λειτουργεί, αλλά κάποιοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει κάποιος αν είναι το κατάλληλο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ