Επικοινωνιακή ευκαιρία και ώρα αποφάσεων για τον Τζο Μπάιντεν

Επικοινωνιακή ευκαιρία και ώρα αποφάσεων για τον Τζο Μπάιντεν

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χιονοστιβάδα των διαδηλώσεων και των ταραχών ύστερα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ έδωσε τη δυνατότητα στον Τζο Μπάιντεν να σπάσει το επικοινωνιακό μονοπώλιο που είχε χαρίσει στον Ντόναλντ Τραμπ η καραντίνα λόγω COVID- 19. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου πραγματοποίησε τη δεύτερη δημόσια εμφάνισή του ύστερα από την έκρηξη της πανδημίας, καθώς επισκέφθηκε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, συγκέντρωση πολιτών εναντίον της αστυνομικής βίας στην πόλη του, το Γουίλιμινγκτον της πολιτείας Ντέλαγουερ.

Φορώντας μαύρη προστατευτική μάσκα, ο 77χρονος πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα μίλησε με διαδηλωτές και συμμερίστηκε την οργή τους για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, χωρίς να παραλείψει να επισκεφθεί σπίτια με αυτοσχέδιες οχυρώσεις για την αποτροπή λεηλασιών και καταστροφών, υπογραμμίζοντας έτσι την αντίθεσή του σε πράξεις βίας. Το ίδιο μήνυμα είχε στείλει, μερικές ώρες νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας ότι «είμαστε ένα έθνος που νιώθει πόνο, αλλά δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτός ο πόνος να μας καταστρέψει… Το να διαδηλώνεις εναντίον μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι σωστό και απαραίτητο. Ομως η πυρπόληση κοινοτήτων και οι ανώφελες καταστροφές δεν είναι».

Oπως αναφέρουν αμερικανικά μέσα, ο Μπάιντεν δέχεται εισηγήσεις να επιλέξει ως υποψήφια αντιπρόεδρο, στο ψηφοδέλτιό του, έγχρωμη πολιτικό, σε μια πράξη υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις, η οποία είχε διεκδικήσει εναντίον του το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών, αλλά και η δήμαρχος Ατλάντας, Κέισα Λανς Μπότομς, η οποία έδωσε μια παθιασμένη ομιλία για τη διατήρηση της τάξης στην πόλη της, τη νύχτα της Παρασκευής, δημιουργώντας αίσθηση στο πανεθνικό ακροατήριο.

Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η λευκή γερουσιαστής Μινεσότα Εϊμι Κλόμπουτσαρ –επίσης ανθυποψήφια του Μπάιντεν στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών– όμως οι πιθανότητές της μειώθηκαν αισθητά λόγω των αμφιλεγόμενων επιδόσεών της στην αντιμετώπιση της αστυνομικής βίας όταν ήταν εισαγγελέας στην πόλη όπου σκοτώθηκε ο Φλόιντ.

Παρότι η προεκλογική ατμόσφαιρα στις ΗΠΑ απέχει πολύ από το να έχει διαμορφωθεί, επί του παρόντος ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να διευρύνει το δημοσκοπικό του προβάδισμα. Η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του ABC και της Washington Post και δόθηκε στη δημοσιότητα την Κυριακή, φέρει τον Δημοκρατικό υποψήφιο να προηγείται με δέκα μονάδες στην προτίμηση ψήφου έναντι του Ντόναλντ Τραμπ (53%-43%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή