Σοκ στις ΗΠΑ από την εξάπλωση των ταραχών

Σοκ στις ΗΠΑ από την εξάπλωση των ταραχών

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα μετά τον τραγικό θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, στις 25 Μαΐου, οι φυλετικές ταραχές εξακολουθούσαν να εξαπλώνονται από τη μία ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι την άλλη. Παρά την επιστράτευση της Εθνοφρουράς σε 21 πολιτείες, διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας εξελίσσονταν την Κυριακή σε 140 πόλεις, γεγονός χωρίς προηγούμενο εδώ και μισό αιώνα.

Αψηφώντας την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας σε 40 μεγάλα αστικά κέντρα, διαδηλωτές πετούσαν πέτρες και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ στη Φιλαδέλφεια και στη Νέα Υόρκη, έστειλαν στο νοσοκομείο επτά αστυνομικούς στη Βοστώνη και ενεπλάκησαν σε οδομαχίες στο Πόρτλαντ. Υπό πολιορκία βρέθηκε και ο Λευκός Οίκος, καθώς διαδηλωτές έβαλαν φωτιά κοντά στην προεδρική κατοικία και εκτόξευσαν αντικείμενα προς τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης.

Ηταν η τρίτη κατά σειρά νύχτα που ο Λευκός Οίκος έγινε στόχος οργισμένων διαδηλωτών. Οπως αποκάλυψαν οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο η Μυστική Υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια της κρατικής ηγεσίας φυγάδευσε για μία ώρα τον πρόεδρο Τραμπ σε υπόγειο καταφύγιο για παν ενδεχόμενο. Κάτι ανάλογο είχε να γίνει από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, όταν ο τότε αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι είχε φυγαδευτεί σε καταφύγιο, αμέσως μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους και στο Πεντάγωνο – ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους βρισκόταν εκείνη την ώρα εκτός πρωτεύουσας, στη Φλόριντα.

Σοκ στις ΗΠΑ από την εξάπλωση των ταραχών-1

Ενώ σε πολλές πόλεις οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ήταν, τουλάχιστον αρχικά, ειρηνικές –δεν έλειψαν και περιστατικά όπου άνδρες της αστυνομίας ή της Εθνοφρουράς γονάτιζαν σε ένδειξη σεβασμού προς τους διαδηλωτές–, σε αρκετές περιπτώσεις σημειώθηκαν λεηλασίες καταστημάτων, αυτοκινήτων και κατοικιών, που κλιμάκωσαν σε ακραίο βαθμό τις εντάσεις. Ανδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκότωσαν έναν άνδρα στη Λούισβιλ του Κεντάκι, χαράματα Δευτέρας, όταν απάντησαν σε πυρά που είχαν δεχθεί από μεγάλη ομάδα συγκεντρωμένων. Στην Ινδιανάπολη, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ νωρίτερα άλλος ένας πολίτης είχε χάσει τη ζωή του στη διάρκεια ταραχών, στο Ντιτρόιτ. Η αστυνομία αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.

Αμερικανοί σχολιαστές συνέκριναν το κύμα διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών με τις εκτεταμένες ταραχές της δεκαετίας του ’60, στο ζενίθ του κινήματος εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ και εκείνου για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών – αν και, ευτυχώς, δεν υπάρχει σύγκριση ως προς τον αριθμό των θυμάτων, μέχρι τώρα. Πέραν της μαύρης κοινότητας, που έχει τον πρώτο λόγο, ισχυρή είναι η παρουσία λευκών ακτιβιστών, κυρίως του ριζοσπαστικού και αριστερού χώρου. Ανάμεσα σε 4.400 άτομα που συνελήφθησαν στη Νέα Υόρκη ήταν και η 25χρονη κόρη του δημάρχου της πόλης, Μπιλ ντε Μπλάζιο. Η Κιάρα ντε Μπλάζιο, η οποία είναι μαύρη, αφέθηκε ελεύθερη αφού της απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Με σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ επέρριψε σε «ριζοσπάστες εξτρεμιστές» και «αναρχικούς» την ευθύνη για τις χαώδεις σκηνές που διαδραματίζονται σε πολλές αμερικανικές πόλεις και προανήγγειλε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κηρύξουν το Antifa (σ.σ.: αντιφασίστες ακτιβιστές) τρομοκρατική οργάνωση». Επιπλέον, επέκρινε Δημοκρατικούς δημάρχους και κυβερνήτες πολιτειών για υπερβολικά χαλαρή αντιμετώπιση των ταραξιών και τους παρότρυνε να ενεργοποιήσουν τις δυνάμεις της Εθνοφρουράς εναντίον τους.

Διχασμένο επιτελείο

Ρεπορτάζ αμερικανικών μέσων αναφέρουν ότι το επιτελείο Τραμπ εμφανίζεται διχασμένο για την πολιτική στρατηγική που θα έπρεπε να υιοθετήσει ο πρόεδρος. Μερίδα συνεργατών του φέρεται να τον ενθαρρύνει να απευθύνει διάγγελμα προς το έθνος, να επιδείξει ενσυναίσθηση έναντι της τραυματισμένης από την αστυνομική βία, την καλπάζουσα ανεργία και τις κοινωνικές ανισότητες κοινότητα των Αφροαμερικανών και να κάνει διάκριση ανάμεσα στον μεγάλο όγκο των διαδηλωτών και σε όσους επιδίδονται σε καταστροφές. Αλλοι σύμβουλοι και συνεργάτες του, όμως, φέρονται να εισηγούνται σκληρή γραμμή υπεράσπισης «του νόμου και της τάξης», θυμίζοντας ότι ο Ρεπουμπλικανός Ρίτσαρντ Νίξον σάρωσε στις πρώτες εκλογές ύστερα από την κορύφωση των αστικών ταραχών, στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Τέλος, πολλοί φοβούνται για τον κίνδυνο να τροφοδοτήσουν οι διαδηλώσεις νέο κύμα της πανδημίας COVID-19, καθώς τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν εκ των πραγμάτων καταρρεύσει σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή