Επίθεση Κίνας κατά Τραμπ για τον ΠΟΥ

Επίθεση Κίνας κατά Τραμπ για τον ΠΟΥ

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΕΚΙΝΟ. Η Κίνα στηλίτευσε χθες την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εν μέσω της φονικότερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών. Αντιδράσεις σημειώθηκαν και στις ΗΠΑ, με τους New York Times να τεκμηριώνουν την πολύπλευρη άσκηση αμερικανικής επιρροής στον ΠΟΥ, σε αντιδιαστολή με τις κατηγορίες του Τραμπ περί «συμπαιγνίας» του οργανισμού με το Πεκίνο.

«Ο Αμερικανός πρόεδρος είναι εθισμένος στο να αποσύρεται από οργανισμούς και να καταργεί διεθνείς συνθήκες», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν. Υπό τον Τραμπ, οι ΗΠΑ έχουν μέχρι στιγμής αποσυρθεί από την UNESCO, από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, από τη Συμφωνία των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή, από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και από μια σειρά αμερικανοσοβιετικών συμφωνιών για τον έλεγχο των εξοπλισμών. Ο ΠΟΥ ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα για την ασυνήθιστη εμφάνιση κρουσμάτων πνευμονίας στην πόλη Γουχάν της Κίνας στις 4 Ιανουαρίου, τέσσερις ημέρες μετά την ανακοίνωση των Αρχών της Γουχάν για την ύπαρξη 27 κρουσμάτων που συνδέονταν με αγορά της κινεζικής πόλης. Οι ΗΠΑ παρέχουν περίπου 550 εκατ. δολάρια ετησίως στον προϋπολογισμό του ΠΟΥ, ο οποίος ανέρχεται σε 6 δισ. δολάρια.

Ο πελάτης Μπολσονάρο

Πέραν της σκιαμαχίας κατά της Κίνας και του ΠΟΥ, σταθερή θέση στη ρητορική του Τραμπ σχετικά με τον κορωνοϊό καταλαμβάνει η υδροξυχλωροκίνη. Η ενθουσιώδης προώθηση του φαρμάκου αυτού από τον Αμερικανό πρόεδρο δεν τεκμηριώνεται από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες, αφήνοντας τους ειδικούς να διερωτώνται πού βασίζεται το επιθετικό μάρκετινγκ της συγκεκριμένης ουσίας. Χθες, οι ΗΠΑ προμήθευσαν 2 εκατ. δόσεις του φαρμάκου αυτού στη Βραζιλία, της οποίας ο πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο ακολουθεί τον Τραμπ σχεδόν σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της πίστης στην υδροξυχλωροκίνη. Δεν υπάρχει καμία μεγάλη επιστημονική έρευνα που να τεκμηριώνει θετικές επιδράσεις του συγκεκριμένου φαρμάκου σε ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ κάποιες μικρότερες έρευνες έχουν εντοπίσει αρνητικές επιπτώσεις, οδηγώντας στην απαγόρευσή του για αυτή τη χρήση σε χώρες όπως η Γαλλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή