Στη μετατροπή του πατρικού του Χίτλερ σε αστυνομικό σταθμό προχωρά η Αυστρία

Στη μετατροπή του πατρικού του Χίτλερ σε αστυνομικό σταθμό προχωρά η Αυστρία

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πλάνα της να «ουδετεροποιήσει» την οικία που γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ ανακοίνωσε την Τρίτη η αυστριακή κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της να μετατρέψει το ιστορικό οίκημα σε αστυνομικό σταθμό. Η πρόθεση περί μετατροπής του κτίσματος είχε ανακοινωθεί από την αυστριακή κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβριο.

Το σπίτι στην πόλη Μπραουνάου της Άνω Αυστρίας, στα σύνορα με τη Γερμανία, αναμένεται να στεγάσει μελλοντικά τις υπηρεσίες της εκεί περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Οι εργασίες αναδιαμόρφωσης αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι περίπου το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023.

Βασικός σκοπός πίσω από την «αλλαγή ταυτότητας» του κτιρίου είναι η καθολική απομάκρυνση νοσταλγών του Τρίτου Ράιχ και νεοναζιστών από διάφορες χώρες, οι οποίοι συρρέουν στην αυστριακή πόλη, για να δουν από κοντά και να τιμήσουν το σπίτι που γεννήθηκε ο «ηγέτης» τους. Το αρχιτεκτονικό γραφείο που θα αναλάβει την ανακατασκευή του κτιρίου, έχει ήδη καταθέσει ένα πλάνο για την αναδιαμόρφωση του σπιτιού, το οποίο περιλαμβάνει αλλαγή της πρόσοψης του κτιρίου και ολοκληρωτική μετατροπή της οροφής του. Η ριζική αλλαγή της εικόνας του σπιτιού βρισκόταν εξαρχής στο επίκεντρο των σχετικών συζητήσεων σε κυβερνητικό επίπεδο, με κεντρικό στόχο να εξαλειφθεί κάθε σύνδεση της τοποθεσίας με το «σκοτεινό» παρελθόν της και να πάψει αυτή να αποτελεί νεοναζιστικό τόπο μνήμης και προσκυνήματος. 

Η πρόθεση των αυστριακών Αρχών να ξεριζώσουν απολύτως τη μνήμη του ναζιστή δικτάτορα από την πόλη είναι τόσο απόλυτη, καθώς ακόμη και η αντιφασιστική πλάκα που είναι τοποθετημένη έξω από το σπίτι, διακηρύσσοντας «ποτέ ξανά φασισμός», θα μεταφερθεί σε μουσείο της Βιέννης.

Μολαταύτα, πέραν του γεγονότος της γέννησης του, ο Αδόλφος Χίτλερ πέρασε ελάχιστο χρόνο στο συγκεκριμένο οίκημα, καθώς η οικογένεια του εγκατέλειψε το διαμέρισμα για μία άλλη διεύθυνση λίγες εβδομάδες αφότου εκείνος ήρθε στη ζωή και εγκατέλειψε ολοκληρωτικά την πόλη, όταν ο μελλοντικός δικτάτορας έγινε τριών ετών.

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή