Πρώτη κλινική δοκιμή μονοκλωνικών αντισωμάτων

Πρώτη κλινική δοκιμή μονοκλωνικών αντισωμάτων

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε, τη Δευτέρα, η πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους μιας νέας θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων, με τον κωδικό LY-CoV555, κατά της COVID-19. Στην πρώτη φάση της δοκιμής του σκευάσματος της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Eli Lilly and Company, θα διαπιστωθεί κατά πόσον είναι ασφαλές. Τα αποτελέσματα αναμένονται τον Ιούνιο και θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις που αφορούν στην αποτελεσματικότητα. Η ίδια μέθοδος έχει εφαρμοστεί επιτυχώς και για τη θεραπεία νοσημάτων όπως το έιτζ, το άσθμα, ο ερυθηματώδης λύκος, ο Εμπολα αλλά και κάποιες μορφές καρκίνου. Παραμένει άγνωστο αν η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική κατά της COVID-19, αλλά πειράματα σε κύτταρα έδειξαν ότι απέτρεψε τη μόλυνση κυττάρων από τον ιό.

Σε μία άλλη εξέλιξη, κατηγορηματικά διέψευσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις εκτιμήσεις κάποιων ειδικών σχετικά με την εξασθένηση του κορωνοϊού. Η δρ Μαρία Βαν Κέροβ, επικεφαλής του Προγράμματος Υγειονομικών Κρίσεων του οργανισμού, τόνισε ότι δύο κριτήρια με τα οποία αξιολογείται ο κορωνοϊός, η μεταδοτικότητά του και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων που προκαλεί, που υπολογίζονται από την έναρξη της πανδημίας, παραμένουν αμετάβλητα, ενώ ο δρ Μάικλ Ράιαν, του ίδιου προγράμματος, τόνισε: «Παραμένει ένας θανατηφόρος ιός, που προκαλεί καθημερινά χιλιάδες θανάτους. Είναι απολύτως αναγκαίο να προσέχουμε τι λέμε ώστε να μη δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κορωνοϊός, εκουσίως, αποφάσισε να γίνει πιο ήπιος. Αυτό είναι αναληθές. Μπορεί να έχουμε λιγότερα κρούσματα και θανάτους, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή εφαρμόσαμε μέτρα, όχι επειδή εξασθενεί ο μικροοργανισμός».

Τέλος, νέα μελέτη που χρηματοδοτήθηκε μερικώς από τον ΠΟΥ και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, διαπιστώνει ότι η διατήρηση απόστασης ενός μέτρου από κάποιον άλλο μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στο 3%, ενώ όταν η απόσταση είναι μικρότερη του μέτρου, ο κίνδυνος εκτοξεύεται στο 13%. Επίσης η χρήση μάσκας περιορίζει από 17% σε 3% τον κίνδυνο μετάδοσης, και οι προσωπίδες και τα προστατευτικά μεγάλα γυαλιά μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από 16% σε 6%. Το υπολογιστικό πρότυπο που εφάρμοσαν οι Καναδοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Μακ Μάστερ, κατά τη μετα-ανάλυση 172 μελετών σε 16 χώρες, υποδεικνύει ότι για κάθε αύξηση της απόστασης κατά ένα μέτρο μέχρι τα τρία, ο κίνδυνος μετάδοσης υποδιπλασιάζεται.

Ο επίκουρος καθηγητής του Μακ Μάστερ, Ντέρεκ Τσου, τόνισε ότι «η χρήση μάσκας δεν αποτελεί εναλλακτική λύση για την τήρηση φυσικών αποστάσεων, την προστασία των ματιών ή τη συστηματική τήρηση των μέτρων υγιεινής όπως το πλύσιμο των χεριών». Τέλος, οι Καναδοί ερευνητές επισήμαναν ότι κανένα μέτρο, ούτε οι μάσκες ούτε οι προσωπίδες, ούτε η τήρηση αποστάσεων, δεν παρέχει πλήρη προστασία έναντι του κορωνοϊού. Ο ιός μπορεί να διεισδύσει στο σώμα από τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια, είτε άμεσα μέσω σταγονιδίων του αέρα είτε έμμεσα από το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή