ΗΠΑ: Αντιδράσεις από το εσωτερικό των Ε.Δ. για την απόφαση Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον στρατό

ΗΠΑ: Αντιδράσεις από το εσωτερικό των Ε.Δ. για την απόφαση Τραμπ να χρησιμοποιήσει τον στρατό

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεντάγωνο προσπάθησε την Τρίτη να τηρήσει αποστάσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την πολεμική ρητορική του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ και την ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων γύρω από τον Λευκό Οίκο, προκειμένου να προστατεύσουν τον πρόεδρο από τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς.

Σε μια χώρα όπου οι στρατιωτικοί χαίρουν σεβασμού, ο επικεφαλής του Πενταγώνου Εσπερ προκάλεσε ανησυχία δηλώνοντας τη Δευτέρα ότι οι δυνάμεις της τάξης θα πρέπει «να κυριαρχήσουν στο πεδίο της μάχης» για να αποκαταστήσουν την τάξη, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί διαδηλώνουν κατά της αστυνομικής βίας, του ρατσισμού και των κοινωνικών ανισοτήτων που οξύνθηκαν από την κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού.

Ο Εσπερ και ο επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μαρκ Μάιλι ήταν επίσης στο πλευρό του Τραμπ όταν εκείνος πήγε χθες με τα πόδια στην αγγλικανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη στην πλατεία Λαφαγέτ κοντά στον Λευκό Οίκο, η οποία είχε υποστεί ζημιές την προηγουμένη στο περιθώριο διαδήλωσης.

Ο υπουργός Άμυνας βρισκόταν επίσης στην πρώτη σειρά των κυβερνητικών αξιωματούχων, δίπλα στον Τραμπ, όταν αυτός φωτογραφήθηκε μπροστά από την εκκλησία με τη Βίβλο στο χέρι, λίγα λεπτά μετά τη βίαιη απομάκρυνση με δακρυγόνα και γκλομπ των πολιτών που διαδήλωναν ειρηνικά κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ο στρατηγός Μάιλι βιντεοσκοπήθηκε να περπατά με στολή αγγαρείας πίσω από τον Τραμπ.

Εικόνες τις οποίες χρησιμοποίησε ο Λευκός Οίκος σε ένα βίντεο με προεκλογικό χαρακτήρα.

Όλα αυτά προκάλεσαν αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς, αλλά και πρώην αξιωματικούς του στρατού.

«Η Αμερική δεν είναι πεδίο μάχης. Οι συμπολίτες μας δεν είναι ο εχθρός», έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων Μάρτιν Ντέμπσεϊ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι μιλώντας για «πεδίο μάχης», ο Εσπερ δεν υπονοούσε κάτι, απλώς καθότι είναι και ο ίδιος πρώην στρατιωτικός χρησιμοποιεί «τη στρατιωτική γλώσσα».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του στρατηγού Μάιλι πίσω από τον Αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην εκκλησία, δεν ήταν ηθελημένη, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο πρόεδρος τους είπε “ότι επιθυμούσε να δει τα στρατεύματα που είναι ανεπτυγμένα έξω” από τον Λευκό Οίκο, εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ότι ούτε ο Έσπερ ούτε ο στρατηγός Μάιλι “γνώριζαν ότι οι δυνάμεις της τάξης είχαν αποφασίσει να εκκενώσουν” την περιοχή.

«Απολυταρχικές» τάσεις

Η υπόθεση έφτασε ως το Κογκρέσο. Ο πρόεδρος της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Ανταμ Σμιθ εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για τις “απολυταρχικές” τάσεις του προέδρου Τραμπ και για τον “τρόπο με τον οποίο αυτές επηρεάζουν την κρίση της στρατιωτικής ιεραρχίας”.

«Ο ρόλος του αμερικανικού στρατού στη διατήρηση της τάξης στο εσωτερικό της χώρας είναι περιορισμένος”, υπενθύμισε.

Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση στρατιωτών σε επιχειρήσεις διατήρησης της τάξης, με εξαίρεση περιπτώσεις εξεγέρσεων. Σε περίπτωση ταραχών κάθε αμερικανική πολιτεία μπορεί να ζητεί τη συνδρομή της Εθνοφρουράς.

Ακόμη και ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς έχει δηλώσει ότι η ανάπτυξη των δυνάμεών της για την αντιμετώπιση εσωτερικών κρίσεων είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση τα μέλη της. Μέχρι στιγμής περισσότερα από 20.000 μέλη της Εθνοφρουράς έχουν αναπτυχθεί για να συνδράμουν τις δυνάμεις της τάξης στην αντιμετώπιση των ταραχών που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα.

«Η αποστολή αυτή μας φέρνει σε δύσκολη θέση, Δεν τους αρέσει, αλλά μπορούμε να την φέρουμε σε πέρας», δήλωσε ο στρατηγός Τζόζεφ Λένγκιελ επικεφαλής της Εθνοφρουράς.

Αντιδράσεις

Ο Τζο Μπάιντεν, ο επικρατέστερος αντίπαλος του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο ότι “μετατρέπει τη χώρα σε πεδίο μάχης ναρκοθετημένο με παλιές έχθρες και νέους φόβους”.

Οι μειονότητες έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, καθώς αυτές θεωρούνται μέσο κοινωνικής ανέλιξης, και η δυσαρέσκεια ήταν εμφανής μεταξύ των στρατιωτικών μία εβδομάδα μετά τον φόνο στη Μινεάπολις του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ.

«Είμαι ο Τζορτζ Φλόιντ», έγραψε στο Twitter ο ανθυπασπιστής της Πολεμικής Αεροπορίας Κέιλεθ Ράιτ, ένας από τους πιο προβεβλημένους Αφροαμερικανούς του στρατού. «Όπως οι περισσότεροι μαύροι πιλότοι, εξοργίστηκα όταν είδα έναν άλλον μαύρο άνδρα να πεθαίνει στην τηλεόραση μπροστά στα μάτια μας».

«Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά σε αυτή τη χώρα στους μαύρους, θύματα αστυνομικής βίας (…) ενδέχεται να συμβεί και σε εμένα», πρόσθεσε σε άλλο μήνυμά του ο Ράιτ.

Μεταξύ των προσώπων που στήριξαν δημοσίως τον ανθυπασπιστή ήταν και ο στρατηγός Ντέιβ Γκόλντσταϊν επικεφαλής της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος σε επιστολή του προς τους διοικητές των μονάδων χαρακτήρισε τον φόνο του Φλόιντ «εθνική τραγωδία» και ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σήμερα μαζί με τον Ράιτ σε διαδικτυακή συζήτηση για τον ρατσισμό.

Σε εσωτερικό του υπόμνημα προς τους εργαζόμενους στο υπουργείο Άμυνας ο Έσπερ ζήτησε χθες Τρίτη από το προσωπικό «να μείνει εκτός πολιτικής στη διάρκεια αυτών των ταραγμένων ημερών».

Ο Τζέιμς Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου που συμμετέχει στο συμβούλιο Defense Science, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη θέση του αυτή αφού είδε ειρηνικούς διαδηλωτές να διαλύονται με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες τη Δευτέρα και τον Έσπερ να συνοδεύει τον Τραμπ στην εκκλησία.

«Ίσως να μην είσαι σε θέση να εμποδίσεις τον πρόεδρο να δώσει εντολή για αυτή τη φρικτή χρήση βίας, όμως μπορείς να επιλέξεις να δηλώσεις την αντίθεσή σου», τόνισε ο Μίλερ στην επιστολή της παραίτησής του.

Ο Κόρι Σάκε, του συντηρητικού American Enterprise Institute και ειδικός σε θέματα σχέσεων στρατού – πολιτών στις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι ο Έσπερ και ο Μάιλι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη «σοκαριστική» απόφασή τους να εμφανιστούν σε αυτό το πλαίσιο με τον Τραμπ.

«Έκαναν την επιλογή τους. Θα μπορούσαν να πουν, “Κύριε πρόεδρε, πιστεύω ότι θα στείλει λάθος μήνυμα, αν το κάνω αυτό”», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή