Η Ιταλία άρχισε να υποδέχεται ξανά τουρίστες

Η Ιταλία άρχισε να υποδέχεται ξανά τουρίστες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. H Ιταλία υποδέχεται από χθες εκ νέου τουρίστες, αν και μόνο τα 40 από τα 1.200 ξενοδοχεία της Ρώμης έχουν ανοίξει, εν μέσω αβεβαιότητας για τον αριθμό των επισκεπτών. Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη χώρα έχει πέσει σε 55-60 ημερησίως, αλλά γειτονικές χώρες, όπως η Αυστρία, η Ελβετία και η Ελλάδα, εξακολουθούν να μη συνιστούν τα ταξίδια στην Ιταλία. Προς άνοιγμα στη διεθνή τουριστική αγορά από τις 22 Ιουνίου οδεύει και η Ισπανία, η οποία τις δύο τελευταίες ημέρες δεν είχε ούτε έναν θάνατο από κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, ένα σημαντικό επιδημιολογικό ζήτημα επανήλθε χθες στην επικαιρότητα στη Γερμανία, με την ομάδα του επιδημιολόγου Κρίστιαν Ντρόστεν να επιμένει στα ευρήματα περί μεταδοτικότητας του κορωνοϊού και από παιδιά. Η ομάδα του Ντρόστεν είχε μετρήσει το ιικό φορτίο σε ασθενείς διαφόρων ηλικιών και είχε διαπιστώσει ότι και στα παιδιά μπορεί το φορτίο να φθάσει σε επίπεδα που ευνοούν τη μετάδοση της νόσου. Λόγω της εκτάκτου ανάγκης, η προκαταρκτική μελέτη είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο στα τέλη Απριλίου, προτού περάσει από όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις. Ετσι, κάποιοι στατιστικολόγοι είχαν επισημάνει ότι υπήρχαν στατιστικές ατέλειες στις μεθόδους της ομάδας, οδηγώντας τον Ντρόστεν να παραδεχθεί ότι υπήρχε περιθώριο βελτίωσης στη στατιστική επεξεργασία. Η υπόθεση είχε φθάσει στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Bild, η οποία με τη γνωστή λεπτότητά της κραύγαζε: «Τα σχολεία μένουν κλειστά με βάση λάθος μελέτη». Τις εβδομάδες που μεσολάβησαν, η ομάδα του Ντρόστεν ενσωμάτωσε τις παρατηρήσεις και προχώρησε σε λεπτομερέστερη στατιστική επεξεργασία, η οποία οδήγησε στο ίδιο αποτέλεσμα.

«Ο Ντρόστεν επιμένει στις διαπιστώσεις περί κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού από παιδιά», ανέφερε χθες σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό λιγότερο από τους ενηλίκους». H ανανεωμένη έρευνα «An analysis of Sars-CoV-2 viral load by patient age», που βασίστηκε σε μετρήσεις ιικού φορτίου σε 150 ασθενείς κάτω των 19 ετών, δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του νοσοκομείου Charite του Βερολίνου. Η ομάδα επισημαίνει ότι ο λόγος που οι μολύνσεις παιδιών δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στις στατιστικές είναι ότι τα παιδιά συνήθως είναι ασυμπτωματικοί φορείς, ως εκ τούτου δεν υπόκεινται σε ελέγχους για τη νόσο. Το συμπέρασμα των Γερμανών επιδημιολόγων είναι ότι πρέπει να διεξάγονται τακτικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα σχολεία προκειμένου να εντοπίζονται εγκαίρως «κρυφές» εστίες της επιδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή