Το σπίτι του Χίτλερ θα μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα

Το σπίτι του Χίτλερ θα μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αστυνομικό τμήμα θα μετατραπεί το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, αποκάλυψαν την Τρίτη οι αυστριακές αρχές. Βασικός στόχος της αλλαγής είναι η αποτροπή δημιουργίας ενός τόπου προσκυνήματος για τους νοσταλγούς του αιμοσταγούς ναζιστικού καθεστώτος, που συρρέουν στην πόλη.

Το σχέδιο των Αυστριακών αρχιτεκτόνων Marte.Marte κέρδισε τον διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Η ανακαίνιση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2022 και το κόστος της θα προσεγγίσει τα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο δεν προβλέπει τη ριζική μεταβολή της ταυτότητας  του οικοδομήματος, αλλά τον εκσυγχρονισμό του, με κάποιες απλές μεταβολές. Ψηφιακά σχέδια που παρουσιάστηκαν την Τρίτη δείχνουν ότι το κτίριο θα αποκτήσει στέγη με αετώματα και ότι η κίτρινη πρόσοψή του θα βαφτεί λευκή, ώστε να ταιριάζει με τα γειτονικά κτίρια.

Το αυστριακό κράτος ανέλαβε το 2016 τον έλεγχο του κίτρινου γωνιακού σπιτιού στην πόλη Μπράναου Αμ Ιν της βόρειας Αυστρίας όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ στις 20 Απριλίου του 1889. Η οικογένειά του εγκατέλειψε την πόλη, που τότε αποτελούσε τμήμα της Αυστροουγγαρίας, όταν ο ηγέτης των ναζί ήταν τριών ετών. Το 2017 το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το αυστριακό δημόσιο μπορούσε να απαλλοτριώσει το σπίτι, αφού ο ιδιοκτήτης του αρνιόταν να το πουλήσει. Καθώς η πρόταση κατεδάφισής του απορρίφθηκε, τον Νοέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κτίριο θα χρησιμοποιηθεί από την αστυνομία και θα στεγάζει το περιφερειακό αρχηγείο της και ένα αστυνομικό τμήμα.

Οπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, «πολλοί άνθρωποι θα αναρωτηθούν αν κάνουμε το σωστό, αν είναι ορθό να στεγαστεί εκεί η αστυνομία. Και όμως είναι η απολύτως ορθότερη χρήση. Γιατί; Επειδή η αστυνομία προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι αξιωματικοί της αστυνομίας, κατά την εκπαίδευσή τους γίνονται «εταίροι» των πολιτών και αποτελούν μία δύναμη που υπερασπίζεται την ελευθερία, το δικαίωμα της συνάθροισης και την ελευθερία του λόγου».

Το απλοϊκό τριώροφο κτίριο εκμισθώθηκε το 1972 από το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε κακόβουλή χρήση του και υπενοικιάστηκε κατά διαστήματα σε διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά από το 2011 παρέμεινε κενό. Το κτίριο του 17ου αιώνα βρίσκεται στην κωμόπολη Μπραουνάου αμ Ιν, όπου ο Χίτλερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του, ενώ η χρήση του απασχολεί εδώ και χρόνια τις τοπικές, αλλά και τις εθνικές αρχές της Αυστρίας. Εδώ και δεκαετίες, η αυστριακή κυβέρνηση επέλεξε να ενοικιάζει το σπίτι από τους πρώην ιδιοκτήτες του, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον «ακροδεξιό τουρισμό». Το πατρικό του Χίτλερ έγινε έτσι κέντρο ημερήσιας θεραπείας ανάπηρων ηλικιωμένων. Η ιδιοκτήτριά του, Γκερλίντε Πόμερ, διαφώνησε με τα σχέδια του δήμου για τοποθέτηση ράμπας για αναπηρικά αμαξίδια, αρνούμενη κάθε κρατική πρόταση για αγορά ή ακόμη και ανακαίνιση της ιδιοκτησίας. Σχέδιο της δημαρχίας του Μπραουνάου, το 2014, να μετατρέψει το κτίσμα σε κέντρο υποδοχής προσφύγων δεν τελεσφόρησε. Το 2016, η αυστριακή κυβέρνηση απέκτησε το κτίριο έχοντας εξασφαλίσει την απαλλοτρίωσή του, καταβάλλοντας το ποσόν των 810.000 ευρώ ως αποζημίωση στην ιδιοκτήτρια. Ορισμένοι κάτοικοι του Μπραουνάου πρότειναν την κατεδάφιση του πατρικού του Χίτλερ, ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι το σπίτι έπρεπε να στεγάσει ανθρωπιστική οργάνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή