ΚΟΣΜΟΣ

Διαφορετική φέτος η επέτειος εξέγερσης στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου

diaforetiki-fetos-i-epeteios-exegersis-stin-plateia-tienanmen-toy-pekinoy-2381594

Η 31η επέτειος τις αιματηρής καταστολής του 1989 από τα κινεζικά στρατεύματα στην πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου εορτάζεται σήμερα διαφορετικά – τοσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού όσο και λόγω των τεταμένων σχέσων με  την ημιαυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ.

Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την Πλατεία Τιενανμέν φαίνεται να είναι αυξημένα, με την αστυνομία να κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία της σε σχέση με μια συνηθισμένη μέρα.

Κατά τη σημερινή επέτειο δεν γίνονται εκδηλώσεις στην ηπειρωτική Κίνα, όπου το θέμα είναι ταμπού και οποιαδήποτε σχετική συζήτηση λογοκρίνεται αυστηρά.

Την ίδια ώρα κινεζικά ΜΜΕ και ορισμένοι αξιωματούχοι του Πεκίνου εκφράζουν την υποστήριξή τους για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά της αστυνομικής βαναυσότητας.

diaforetiki-fetos-i-epeteios-exegersis-stin-plateia-tienanmen-toy-pekinoy0

Στο Χονγκ Κονγκ – παρακάμπτοντας την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην καθιερωμένη δημόσια συγκέντρωση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων άναψαν κεριά σε όλη την πόλη και κάλεσαν σε διαδικτυακή αγρυπνία, τηρώντας ενός λεπτού σιγή λίγο μετά.

«Όποιος φοβάται ότι θα κατηγορηθεί για συμμετοχή σε παράνομη συνάθροιση, προτρέπεται να τιμήσει την ημέρα στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #6431truth, παραπέμποντας στην 31η επέτειο καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας» ανέφεραν χαρακτηριστικά. 

diaforetiki-fetos-i-epeteios-exegersis-stin-plateia-tienanmen-toy-pekinoy2

Στο Χονγκ Κονγκ, κάθε χρόνο πραγματοποιείται αγρυπνία με κεριά στο πάρκο Βικτόρια της πόλης τα τελευταία τριάντα χρόνια σε ανάμνηση του γεγονότος, μια εκδήλωση στην οποία συμμετέχουν συνήθως δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Όμως αυτή την εβδομάδα η αστυνομία δήλωσε πως μια μαζική συγκέντρωση θα αποτελούσε απειλή για τη δημόσια υγεία, καθώς η πόλη κατέγραψε τα πρώτα τοπικά μεταδιδόμενα κρούσματα του κορονοϊού έπειτα από αρκετές εβδομάδες.

Η αστυνομία κάλεσε μέσω του Facebook τους πολίτες να αποφύγουν τις απαγορευμένες, λόγω κορονοϊού, συγκεντρώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters