Η Βραζιλία τρίτη χώρα στον πλανήτη σε αριθμό νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού

Η Βραζιλία τρίτη χώρα στον πλανήτη σε αριθμό νεκρών εξαιτίας του κορωνοϊού

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βραζιλία μετατράπηκε χθες Πέμπτη στη χώρα που κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που ξεπέρασαν τα 34.000, αφήνοντας πίσω της την Ιταλία, αφού κατέγραψε νέο θλιβερό ρεκόρ θανάτων σε 24 ώρες.

Οι 1.473 θάνατοι που κατέγραψε το υπουργείο Υγείας αύξησαν σε 34.021 το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της COVID-19, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασαν τα 614.941 (+30.925 σε 24 ώρες).

Ωστόσο, οι επίσημοι αριθμοί είναι, όπως λένε ειδικοί, πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα. 

Η γιγαντιαία λατινοαμερικάνικη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει πλέον λιγότερους θανάτους μόνο από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό, η Βραζιλία καταγράφει 153 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, έναντι 557,2 στην Ιταλία και 585,8 στο ΗΒ.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, η Βραζιλία βρίσκεται σε απόλυτους αριθμούς στη δεύτερη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, όπου καταμετρώνται περί τα 1.870.000, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η πολιτεία Σαο Πάουλου, η πλουσιότερη και πιο πυκνοκατοικημένη στη χώρα, συνεχίζει να δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, ακολουθούμενη από το Ρίο ντε Ζανέιρο. Μολαταύτα, και στις δύο πολιτείες άρχισε αυτή την εβδομάδα η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Την ώρα που η επιδημιολογική καμπύλη συνεχίζει να καταγράφει άνοδο, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου συνεχίζει να απαιτεί να αποκατασταθεί η λειτουργία όλων των τομέων της οικονομίας, διότι λέει πως αυτό που τον απασχολεί είναι η προστασία των θέσεων εργασίας, και να αμφισβητεί τα μέτρα περιορισμού που ανακοίνωσαν πρακτικά όλοι οι κυβερνήτες των πολιτειών της χώρας.

Η κατάσταση παραμένει επίσης κρίσιμη στις φτωχές πολιτείες του βορρά, ιδίως στην Αμαζόνας (2.183 νεκροί) και στην Παρά (3.416), καθώς και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, όπως στη Σεαρά (3.813) και στην Περναμπούκ (3.124).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή