Βραζιλία: Μαζεύουν υπογραφές κατά του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου

Βραζιλία: Μαζεύουν υπογραφές κατά του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κοινωνία των πολιτών στη Βραζιλία κινητοποιείται ολοένα και περισσότερο μέσω διαδικτυακών αιτήσεων «υπέρ της δημοκρατία»”, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα αιτήματα «στρατιωτικής παρέμβασης» που κάνουν οι υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου, Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Η πόλωση στη χώρα έχει οξυνθεί με τη συζήτηση για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς ο Μπολσονάρου αμφισβητεί τα περιοριστικά μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήτες των πολιτειών στο όνομα της διατήρησης των θέσεων εργασίας, παρόλο που τα νέα κρούσματα βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Τη διαδικτυακή αίτηση "Estamos Juntos" (είμαστε μαζί) έχουν ήδη υπογράψει περισσότεροι από 276.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους προσωπικότητες της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, καλλιτέχνες, δικαστικοί και επιστήμονες.

Ενδεικτικά, την υπογραφή τους έχουν βάλει ο κεντροδεξιός πρώην πρόεδρος Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο, ο συγγραφέας Πάολο Κοέλιο και ο Φερνάντο Αντάτζ, ο υποψήφιος του Κόμματος των Εργατών στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. 

Μία άλλη αίτηση με τίτλο  #Somos70porcento (Είμαστε το 70%) ξεκίνησε από τον οικονομολόγο και συγγραφέα Εντουάρντο Μορέιρα και βασίζεται στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 70% των Βραζιλιάνων θεωρεί την κυβέρνηση Μπολσονάρου «πολύ κακή», «κακή» ή «απλώς ανεκτή».

«Είναι κρίσιμο εμείς, το 70% που τάσσεται κατά αυτής της αντιδημοκρατικής κυβέρνησης να μην αισθανόμαστε σα να είμαστε η μειοψηφία», τόνισε ο Μορέιρα.

Basta!: Αυτή τη διαδικτυακή αίτηση έχουν υπογράψει περισσότεροι από 600 δικηγόροι και νομικοί. Σε αυτή τονίζουν ότι «η Βραζιλία, ο λαός της και οι θεσμοί της δεν μπορούν να συνεχίσουν να δέχονται επιθέσεις” από τον πρόεδρο “ο οποίος επιφέρει πλήγμα στη δικαστική και νομοθετική εξουσία, στο κράτος δικαίου και στην υγεία των Βραζιλιάνων».

Την ώρα που στο διαδίκτυο αυξάνονται οι αιτήσεις κατά της κυβέρνησης, "αντιφασιστικές" διαδηλώσεις πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα στους δρόμους, κυρίως έπειτα από πρωτοβουλία υποστηρικτών ποδοσφαιρικών ομάδων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή