Η καραντίνα προκαλεί αϋπνία στους Βρετανούς

Η καραντίνα προκαλεί αϋπνία στους Βρετανούς

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν έξι στους δέκα Βρετανούς αναφέρουν σε πρόσφατη έρευνα ότι κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής παραμονής στο σπίτι εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού αντιμετώπισαν δυσκολίες στον ύπνο, ενώ το 39% ανέφερε ότι κοιμόταν πολύ λιγότερο από το συνηθισμένο τις προηγούμενες εβδομάδες.

Η υποχρεωτική παραμονή στο σπίτι θεσπίστηκε στη Βρετανία στις 23 Μαρτίου και έκτοτε πολλοί άνθρωποι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στον ύπνο τους, ενώ και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει προβλήματα με διαταραχές στον ύπνο, αϋπνία και έντονα όνειρα. Στην πιο πρόσφατη έρευνα που έγινε μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos MORI και το Kings College του Λονδίνου πήραν μέρος 2.254 άνθρωποι ηλικίας 16 μέχρι 75 ετών. Πιο έντονα προβλήματα ύπνου αντιμετώπισαν οι γυναίκες, οι νέοι και όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, σύμφωνα με την έρευνα. Πιο ταραγμένο ύπνο ανέφερε το 46% των ανδρών και το 52% των γυναικών.

Το ίδιο πρόβλημα ανέφερε πάνω από το 60% όσων δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες ηλικίας 16 μέχρι 24 ετών ανέφεραν ότι κοιμούνταν λιγότερες ώρες απ’ ό,τι πριν από την υποχρεωτική τους παραμονή στο σπίτι, ενώ το ποσοστό υποχωρεί στο 33% για όσους έχουν ηλικία άνω των 35 ετών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπόμπι Ντάφι, τα αποτελέσματα της έρευνας «είναι συνδεδεμένα σαφώς με το πόσο άγχος μας προκάλεσε ο ίδιος ο ιός και πόσο φοβόμαστε την επίπτωση των μέτρων περιορισμού στην απασχόληση και στα οικονομικά μας». Οι διαταραχές ύπνου προκαλούνται συχνά από το άγχος, ενώ προκαλούν συχνά αυξημένα επίπεδα άγχους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που είναι δύσκολο να σπάσει, εξηγεί η δρ Ιβάνα Ρόζεντσβαϊχ του Kings College.

Επιστήμονες από το Kings College παρακολουθούν περισσότερους από 90.000 ανθρώπους, ώστε να διαπιστώσουν με ποιους τρόπους επηρεάζουν τα περιοριστικά μέτρα την ψυχική τους υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει μειωθεί το επίπεδο άγχους και κατάθλιψης που αναφέρουν οι άνθρωποι, καθώς έχουν αρθεί ορισμένα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο τα δύο αυτά συναισθήματα εξακολουθούν να είναι πιο διαδεδομένα απ’ ό,τι συνήθως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή