ΗΠΑ: Η χρήση δακρυγόνων στις διαδηλώσεις θα επιταχύνει την εξάπλωση της COVID-19, προειδοποιούν ειδικοί

ΗΠΑ: Η χρήση δακρυγόνων στις διαδηλώσεις θα επιταχύνει την εξάπλωση της COVID-19, προειδοποιούν ειδικοί

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γιατροί, νοσηλευτές και ειδικοί στην αντιμετώπιση ασθενειών προειδοποίησαν ότι η χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού εναντίον των διαδηλωτών θα επιταχύνει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, εγείροντας ανησυχίες ότι οι τακτικές της αστυνομίας θα μπορούσαν να επιδεινώσουν μία πανδημία, η οποία έχει ήδη έναν δυσανάλογο αντίκτυπο μεταξύ των Αφροαμερικανών και ατόμων με καταγωγή από την Μέση Ανατολή ή/και τη Λατινική Αμερική. 

Περίπου 1.300 πάροχοι ιατρικών υπηρεσιών και ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας υπέγραψαν αυτήν την εβδομάδα μία αίτηση, στην οποία ζητούν να σταματήσει η αστυνομία τη χρήση χημικών.

«Σε ό,τι αφορά την διαχείριση των κινητοποιήσεων ενάντια στη "λευκή υπεροχή", η πρώτη μας δήλωση σχετίζεται με την ακλόνητη υποστήριξη σε όσους διαλύουν, ξεριζώνουν ή αναδιαμορφώνουν ρατσιστικούς θεσμούς», αναφέρεται στην ανοιχτή επιστολή. 

Ειδικοί στον τομέα της υγείας καθώς και υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των πολιτών έχουν από καιρό ταχθεί ενάντια στη χρήση δακρυγόνων, ένα χημικό όπλο που μπορεί να είναι αποβεί θανατηφόρο, ιδιαίτερα μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων υποφέρουν από υποκείμενα νοσήματα, όπως το άσθμα.

Καθώς ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, βλέννας και σάλιου, που εκτοξεύονται στον αέρα όταν οι άνθρωποι βήχουν, φτερνίζονται, αναπνέουν ή μιλούν, τα δακρυγόνα και άλλοι ερεθιστικοί παράγοντες, που προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή και οδηγούν τους διαδηλωτές στο να σκίσουν ή να βγάλουν τις προστατευτικές μάσκες τους, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε επιτάχυνση της μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τον Δρ. Τσιν-Χονγκ, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες.

Επιπλέον, τα αέρια και το σπρέι πιπεριού προκαλούν έκκριση δακρύων, σάλιου και βλέννας, αναφέρει ο Τσιν-Χονγκ. «Θα κάνουν τους ανθρώπους να φωνάξουν, εκτοξεύοντας σταγονίδια – τα οποία μπορεί να μεταφέρουν τον κορωνοϊό – δίνοντάς τους, μάλιστα, την "υπερδύναμη" να εξαπλώνονται σε μεγάλη απόσταση».

Διάφορες διεθνείς συνθήκες αλλά και η Σύμβαση της Γενεύης έχουν απαγορεύσει τη χρήση των δακρυγόνων σε συνθήκες πολέμου παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή