Εν αναμονή της μεγαλύτερης κινητοποίησης των τελευταίων ημερών η Ουάσιγκτον

Εν αναμονή της μεγαλύτερης κινητοποίησης των τελευταίων ημερών η Ουάσιγκτον

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτοι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον, σε αρκετή απόσταση από τον Λευκό Οίκο γύρω από τον οποίο έχουν τοποθετηθεί φράχτες ασφαλείας, για να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία στις ΗΠΑ. Η διαδήλωση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη κινητοποίηση στο πλαίσιο της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον απόηχο της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών της αμερικάνικης πρωτεύουσας. Όπως αναφέρουν τοπικοί αξιωματούχοι, ένα πλήθος 100-200.000 πολιτών αναμένεται να κατακλύσει τους δρόμους της πόλης.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στη σημερινή κινητοποίηση στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα, με μεγάλο μέρος του κέντρου της πόλης να έχει αποκλειστεί από το πρωί, όπως διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Πάνω από δέκα συλλογικότητες, ορισμένες εκ των οποίων δημιουργήθηκαν μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης μετά τον θάνατο του Φλόιντ, έχουν καλέσει τους Αμερικανούς πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους της Ουάσιγκτον.

Μεγάλες συγκεντρώσεις αναμένεται επίσης ότι θα γίνουν σε πολλές άλλες πόλεις, όπως στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι ή τη Μινεάπολη, ενώ θα λάβει χώρα και μία τελετή στη μνήμη του Φλόιντ στη γενέτειρα του, το Ρέιφορντ της Βόρειας Καρολίνας.

Εν όψει των νέων διαδηλώσεων, ο αρχηγός της αστυνομίας του Σιάτλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για διάστημα 30 ημερών. Επίσης, η δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μιουριέλ Μπάουζερ, ζήτησε την Παρασκευή την απομάκρυνση από την πόλη όλων των εθνοφρουρών που είχαν επιστρατευθεί για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων ταραχών, τονίζοντας ότι η παρουσία τους υπήρξε «περιττή» και «αντιπαραγωγική» αναφορικά με το ζήτημα της διατήρησης της ειρήνης κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Η αστυνομία της Μινεάπολης ανακοίνωσε επίσης την Παρασκευή ότι στο εξής απαγορεύεται στους αστυνομικούς να ακινητοποιούν τους υπόπτους χρησιμοποιώντας την τεχνική του κεφαλοκλειδώματος, η οποία θεωρείται επικίνδυνη. Η πρακτική αυτή οδήγησε το 2014 στον θάνατο ενός Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάρνερ, στη Νέα Υόρκη, ο οποίος φώναζε επίσης στους αστυνομικούς «Δεν μπορώ να αναπνεύσω» – τα τελευταία λόγια και του Τζορτζ Φλόιντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, BBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή