ΚΟΣΜΟΣ

Οι Παλαιστίνιοι κατέθεσαν «αντιπρόταση» στο σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή

oi-palaistinioi-katethesan-antiprotasi-sto-schedio-tramp-gia-ti-mesi-anatoli-2382241

Οι Παλαιστίνιοι κατέθεσαν  στο Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, Ρωσία και ΗΠΑ)  μια «αντιπρόταση» στο αμερικανικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που προβλέπει κυρίως την προσάρτηση τμημάτων της κατεχόμενης από το Ισραήλ Δυτικής 'Όχθης. 

Σήμερα περισσότεροι από 450.000 Ισραηλινοί κατοικούν σε εβραϊκούς οικισμούς, που θεωρούνται παράνομοι από το διεθνές δίκαιο, στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

«Καταθέσαμε μια αντιπρόταση πριν από μερικές ημέρες», δήλωσε ο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ , διευκρινίζοντας ότι αυτό το κείμενο των «τεσσεράμισι σελίδων προτείνει τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και αποστρατιωτικοποιημένου παλαιστινιακού κράτους».

Το κείμενο προτείνει επίσης ήσσονος σημασίας αλλαγές στη χάραξη των συνόρων κατά περίπτωση, ενώ προβλέπει ότι η προτεινόμενη μεταφορά εδαφών θα γίνει «ισότιμα» όσον αφορά το «μέγεθος και την αξία».

«Ισραηλινά σχέδια προσάρτησης τμημάτων της Δυτικής 'Οχθης συνιστούν "υπαρξιακή απειλή", σοβαρή παραβίαση όλων των συμφωνιών και η συγκεκριμένη προσάρτηση θα είναι "πλήρης παραβίαση του διεθνούς δικαίου" και "απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια. Το Ισραήλ καταστρέφει συστηματικά τους πυλώνες ενός μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Στάγεχ κατηγορώντας τη χώρα ότι σκοτώνει κάθε δυνητική ειρηνευτική συμφωνία.

Το αμερικανικό σχέδιο που ανακοινώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον προβλέπει την προσάρτηση στο Ισραήλ εβραϊκών οικισμών και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, κατεχόμενης από το 1967 από το εβραϊκό κράτος.

Προβλέπει επίσης την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους σε περιορισμένο έδαφος, και χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, σε αντίθεση με αυτό που ζητούν οι Παλαιστίνιοι.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται στο σχέδιο αυτό και ζητεί από το Ισραήλ να μην προβεί στην προσάρτηση, ενώ αυτό αναμένεται να παρουσιάσει από την 1η Ιουλίου τη στρατηγική του για την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου.

Τις τελευταίες ημέρες, οι διαδηλώσεις κατά του σχεδίου προσάρτησης πολλαπλασιάζονται στη Δυτική Όχθη αλλά και στο Ισραήλ.

Διαβάστε σχετικά: Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους δρόμους κατά των εποικισμών – Φόβοι για νέα ιντιφάντα (φωτογραφίες)

«Η οργή είναι εδώ, η δυσαρέσκεια είναι εδώ, η απόγνωση είναι εδώ, όλα αυτά αποτελούν μια συνταγή για περισσότερα προβλήματα», εκτίμησε ο Στάγεχ, δηλώνοντας ωστόσο ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό τον Μαχμούντ Αμπάς, θέλει να αποφύγει το «χάος».

Ο Στάγεχ μίλησε επίσης για την επίσκεψη αύριο, Τετάρτη, στο Ισραήλ του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος αναμένεται να προειδοποιήσει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να μην προχωρήσει στην προσάρτηση.

«Γνωρίζουμε την ιστορία των γερμανο-εβραϊκών σχέσεων. Ξέρουμε πόσο ευαίσθητο θέμα είναι αυτό. Όμως αυτό δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων», τόνισε.

Ο Μάας δεν θα επισκεφθεί τη Ραμάλα λόγω των "περίπλοκων περιστάσεων" που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Στάγεχ δήλωσε ωστόσο ότι το Ισραήλ «δεν επιτρέπει» στον Μάας να επισκεφθεί τη Ραμάλα και «αυτό δεν είναι καλό σημάδι». Ο Μάας θα έχει συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Στάγεχ όταν θα βρίσκεται στην Ιορδανία, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ