Στήριξη από τον Τραμπ ζητεί ο Ερντογάν στο μέτωπο της Λιβύης

Στήριξη από τον Τραμπ ζητεί ο Ερντογάν στο μέτωπο της Λιβύης

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμερικανική στήριξη των τουρκικών επιδιώξεων στη Λιβύη ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών τη Δευτέρα και ενώ οι υποστηριζόμενες από την Αγκυρα δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης συνέχιζαν να κερδίζουν έδαφος εις βάρος του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

«Μια καινούργια εποχή στις σχέσεις Τουρκίας και Αμερικής μπορεί να αρχίσει» σε ό,τι αφορά το λιβυκό πρόβλημα δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT. Αφού εξήρε την ανακατάληψη της Ταρχούνα, τελευταίου οχυρού του LNA στη δυτική Λιβύη, από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Σαράζ, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο Χαφτάρ, που μέχρι πρότινος πολιορκούσε την Τρίπολη, δεν θα έχει καμία θέση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντελφατάχ αλ Σίσι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Χαφτάρ στο Κάιρο, είχε προτείνει κατάπαυση του πυρός από τη Δευτέρα – πρόταση την οποία υποστήριξαν επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Ωστόσο, ο Ερντογάν τορπίλισε την ιδέα για εκεχειρία, προεξοφλώντας ότι οι δυνάμεις του Σαράζ θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους, με επόμενο στόχο τη Σύρτη.

Στο κέντρο της λιβυκής ακτογραμμής, η γενέτειρα του Μουαμάρ Καντάφι, η οποία ελέγχεται για την ώρα από τον Χαφτάρ, έχει κομβική σημασία για τον έλεγχο των λιβυκών πετρελαίων. Αραβικά και ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι ο Σίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ένοπλες δυνάμεις στη Λιβύη με αποστολή να ανακόψουν την επέλαση των υποστηριζόμενων από την Τουρκία στρατευμάτων και να εγγυηθούν την εφαρμογή της εκεχειρίας, αν και όποτε αυτή προκύψει.

Νωρίτερα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν χρησιμοποίησε εμπρηστικό ύφος έναντι της Ελλάδος, προβάλλοντας, μάλιστα, τους χάρτες που φθάνουν έως και 6 ν.μ. ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, ενώ προανήγγειλε γεωτρήσεις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να ζητήσει από την Ελλάδα «να μαζευτεί». Οπως είπε σε εξαιρετικά οξύ ύφος, «η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τι θα κάνει».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης στην Αγία Σοφία και στις δημόσιες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. «Λένε δεν θα την μετατρέψετε σε τζαμί. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης; Επιτίθενται στα τζαμιά μας, τους προειδοποιούμε και δεν μας ακούν». Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα δεν είναι αυτή που διοικεί τη χώρα, συνεπώς θα έπρεπε να αποφύγει να κάνει τέτοια σχόλια. Εάν η Ελλάδα δεν ξέρει τη θέση της, η Τουρκία ξέρει πώς να απαντήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή