Ο Ζεεχόφερ έχασε δίκη απέναντι στην AfD

Ο Ζεεχόφερ έχασε δίκη απέναντι στην AfD

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζεεχόφερ παραβίασε τη συνταγματική πρόνοια περί ίσων ευκαιριών και περί ουδετερότητας του κράτους όταν είχε δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών συνέντευξή του στην οποία υποστήριζε ότι το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υπονομεύει το κράτος, έκρινε χθες το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Η υπόθεση χρονολογείται από το 2018 όταν είχε δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών συνέντευξη του Ζεεχόφερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) με την οποία επέκρινε την AfD για επίθεση που είχε εξαπολύσει τότε κατά του ομοσπονδιακού προέδρου της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η AfD είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο ότι υποστηρίζει «μια εκδήλωση της ριζοσπαστικής Αριστεράς», αφότου ο Σταϊνμάγερ είχε υποστηρίξει την αντιρατσιστική συναυλία ενός αριστερού πανκ μουσικού συγκροτήματος, και είχε ζητήσει τη διενέργεια συζήτησης στο Κοινοβούλιο σχετικά με τον προϋπολογισμό της ομοσπονδιακής προεδρίας. Στη συνέντευξη που είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) Ζεεχόφερ είχε υποστηρίξει ότι η AfD με τη συμπεριφορά της «υπονομεύει το κράτος», προσθέτοντας ότι «τάσσονται κατά του κράτους. Μπορούν να πουν χίλιες φορές ότι είναι δημοκράτες… αυτή (η στάση) είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για το κράτος μας», είχε δηλώσει ο Βαυαρός πολιτικός.

Σύμφωνα με το συνταγματικό δικαστήριο, η δημοσίευση της συνέντευξης στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών έθετε την AfD σε δυσχερή θέση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα και παραβίαζε την υποχρέωση περί ουδετερότητας του κράτους. «Χρησιμοποίησε πόρους που του είχαν διατεθεί μόνο χάρη στη θέση του στην κυβέρνηση», αναφέρει στην απόφασή του το συνταγματικό δικαστήριο. «Δεδομένου πως τα σχόλιά του ήταν κατά ενός κόμματος και άμεσα κατά ενός εκ των προσφευγόντων, η δημοσίευση της συνέντευξης στον ιστότοπο του υπουργείου παραβιάζει τον νόμο περί αυστηρής ουδετερότητας του κράτους». Τη, σε μεγάλο βαθμό, συμβολική απόφαση χαιρέτισε η AfD, η οποία σπαράσσεται από τον Μάρτιο από εσωτερική μάχη εξουσίας, αφότου η ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών την είχε χαρακτηρίσει εξτρεμιστική οργάνωση, η οποία απειλεί τη δημοκρατία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή