Στους δρόμους για τον Γάλλο «Φλόιντ»

Στους δρόμους για τον Γάλλο «Φλόιντ»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Η αδελφή του Ανταμά Τραορέ, του Γάλλου με καταγωγή από το Μάλι ο οποίος πέθανε στα χέρια της χωροφυλακής στα 24α γενέθλιά του, τον Ιούλιο του 2016, αρνήθηκε χθες την πρόσκληση της υπουργού Δικαιοσύνης, Νικόλ Μπελουμπέ, για συζητήσεις και απηύθυνε έκκληση για συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Σε δεκάδες γαλλικές πόλεις, οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών κατά της ρατσιστικής αστυνομικής βίας πυροδοτούνται όχι μόνον από τον θάνατο του Αμερικανού Τζορτζ Φλόιντ αλλά και από τις παθογένειες στο εσωτερικό της χώρας. «Ζητάμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι συζητήσεις», δήλωσε χθες η εκπαιδευτικός και μητέρα τριών παιδιών, Ασα Τραορέ.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Κριστόφ Καστανέρ ανακοίνωσε ότι οι αστυνομικές αρχές δεν θα χρησιμοποιούν πλέον την τακτική «plaquage ventral», στην οποία πέφτουν πάνω στους υπόπτους με όλο τους το βάρος. Η οικογένεια του Τραορέ υποστηρίζει ότι με αυτόν τον τρόπο έχασε τη ζωή του ο 24χρονος, ο θάνατος του οποίου εξακολουθεί να αποδίδεται από τις Αρχές σε «καρδιακό επεισόδιο». Ουδείς έχει υποστεί κάποιου είδους συνέπεια για τον θάνατο του Τραορέ, το «αδίκημα» του οποίου ήταν ότι, όταν η χωροφυλακή σταμάτησε τον αδελφό του, στο προάστιο Μπομόν-σιρ-Ουάζ, έφυγε τρέχοντας.

«Αρνούμαστε να αποδεχθούμε ότι όλο και μεγαλύτερο μέρος του γαλλικού πληθυσμού έχει εγκαταλειφθεί από τη Γαλλική Δημοκρατία και ζητούμε αυστηρή αμεροληψία από το κράτος, όταν οι δυνάμεις του νόμου παρανομούν», ανέφερε ανοικτή επιστολή καλλιτεχνών, αθλητών και ακαδημαϊκών, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Liberation. Τις τελευταίες ημέρες, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδωσε εντολή στην υπουργό Δικαιοσύνης να ασχοληθεί με την υπόθεση, ενώ ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αναγνώρισε ότι οι διαδηλώσεις «απηχούν τους φόβους και τις ανησυχίες μερίδας του γαλλικού πληθυσμού». «Συλλογικά, δεν έχουμε αρθεί πάντα στο ύψος των αρχών της Γαλλικής Δημοκρατίας», προσέθεσε ο Φιλίπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή