Το HBO Max αποσύρει προσωρινά το «Οσα Παίρνει ο Άνεμος» από την πλατφόρμα του

Το HBO Max αποσύρει προσωρινά το «Οσα Παίρνει ο Άνεμος» από την πλατφόρμα του

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το HBO Max αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά την ιστορική ταινία «Όσα παίρνει ο Άνεμος» από την ταινιοθήκη του, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απεικόνισης της δουλείας και γενικότερα των Αφροαμερικανών κατά την περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, η οποία αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης εδώ και δεκαετίες.

Το κύμα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που πυροδότησε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, «πίεσε» για αυτή την κίνηση από την πλευρά της τηλεοπτικής πλατφόρμας, καθώς η μνήμη του δουλοκτητικού και αποικιοκρατικού παρελθόντος διαφόρων χωρών δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πρωτοβουλίες για αποκαθήλωση αγαλμάτων προσωπικοτήτων που συνδέονται με τη δουλεία και την αποικιοκρατία σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Λονδίνο και η Αμβέρσα.

Η διάρκειας τεσσάρων ωρών ταινία του 1939, μία από τις εμβληματικότερες της «Χρυσής Εποχής» του Χόλιγουντ, κρίνεται αρνητικά από ορισμένους πανεπιστημιακούς και κριτικούς κινηματογράφου για την «καλλωπισμένη» απεικόνιση του αμερικανικού Νότου και της δουλείας του 19ου αιώνα. Η ταινία θεωρείται ότι ωραιοποιεί μία από τις πιο σκοτεινές πλευρές της αμερικάνικης Ιστορίας, παρουσιάζοντας το υπηρετικό προσωπικό των Λευκών, αποτελούμενο από Αφροαμερικανούς, να ζει ευτυχισμένο, να εργάζεται υπό κανονικές συνθήκες και να συνυπάρχει αρμονικά με τους αφέντες του.

Η συγκεκριμένη τάση ωραιοποίησης της Συνομοσπονδίας (Confederacy) είναι συχνά έργο ομάδων νοσταλγών αυτής της εποχής, οι οποίες προσπαθούν να προωθήσουν μία όμορφη και ρομαντική εικόνα του αμερικανικού Νότου της εποχής του Εμφυλίου Πολέμου. Αυτές οι οργανωμένες ομάδες υποστηρίζουν ότι οι Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής πολέμησαν εναντίον των Βόρειων Πολιτειών, για να προστατεύσουν την πολιτική τους ανεξαρτησία και όχι για να διατηρήσουν τον βάρβαρο θεσμό της δουλείας.

Μιλώντας στο CNN, ένας εκπρόσωπος του HBO Max δήλωσε ότι το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» αποτελεί «ένα προϊόν της εποχής του, το οποίο παρουσιάζει ορισμένες εθνοτικές και φυλετικές προκαταλήψεις, οι οποίες, δυστυχώς, τότε αποτελούσαν κοινό τόπο στην αμερικάνικη κοινωνία». «Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα, και κρίναμε ότι το να αφήσουμε διαθέσιμο αυτό τον τίτλο χωρίς κάποια επεξήγηση και χωρίς κάποια καταγγελία αυτών των απεικονίσεων, θα ήταν ανεύθυνο», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της τηλεοπτικής πλατφόρμας.

Τέλος, σημείωσε ότι όταν η ταινία επιστρέψει στο HBO Max, «αυτό θα γίνει με έναν διάλογο γύρω από το ιστορικό της πλαίσιο και μία καταγγελία αυτών των συγκεκριμένων απεικονίσεων», ενώ θα παρουσιάζεται εκ νέου «όπως ακριβώς είχε δημιουργηθεί», καθώς οποιαδήποτε προσπάθεια περικοπής σκηνών και παρέμβασης στην ταινία, «θα λειτουργούσε σαν ισχυρισμός, ότι αυτές οι προκαταλήψεις δεν υπήρξαν ποτέ».

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή