ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν παρά την πρόωρη άρση του lockdown

dania-ta-kroysmata-den-ayxithikan-para-tin-proori-arsi-toy-lockdown-2382372

Η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν έχει επιταχυνθεί μετά και τη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των μέτρων, τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υγειονομική αρχή της Δανίας, της πρώτης χώρας εκτός Ασίας που προέβη σε χαλάρωση του lockdown. 

Η σκανδιναβική χώρα επέτρεψε στα εστιατόρια, τα καφέ και τα εμπορικά κέντρα να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους στη διάρκεια του Μαΐου κατά τη δεύτερη φάση της χαλάρωσης των περιορισμών του lockdown. Τον Απρίλιο, είχε επιτρέψει την επαναλειτουργία των κέντρων ημερήσιας φροντίδας, των σχολείων, των κομμωτηρίων και ορισμένων μικρών επιχειρήσεων.

«Το επίπεδο της μετάδοσης στην κοινωνία είναι ακόμη πολύ χαμηλό», σημειώνεται σε έκθεση δημοσιοποιήθηκε, ενώ ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εξακολούθησε να μειώνεται παρά τη διεξαγωγή περισσότερων διαγνωστικών τεστ.

Ο αριθμός των σχετιζόμενων με τον κορωνοϊό θανάτων είναι από μηδέν έως τέσσερις την ημέρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έπειτα από την κορυφή των 22 θανάτων που είχε καταγραφεί στις 31 Μαρτίου. Ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία έχει πέσει κάτω από το 100 από τις αρχές Ιουνίου.

«Δεν υπάρχει ακόμη κάποια ένδειξη αξιοσημείωτων αλλαγών στην έκταση της μετάδοσης παρά το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας τον Απρίλιο και στις αρχές Μαΐου», αναφέρεται στην έκθεση.

Προχθές, Δευτέρα, η κυβέρνηση της Δανίας επέτρεψε τις δημόσιες συναθροίσεις έως 50 ατόμων, από 10 προηγουμένως, και στα γυμναστήρια και στις δημόσιες πισίνες να ξανανοίξουν. Σχεδιάζει μια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις δημόσιες συναθροίσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Συνολικά η Δανία έχει καταγράψει 593 θανάτους από COVID-19, την αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό.