ΚΟΣΜΟΣ

Αγγλία: Ο κανόνας απόστασης δύο μέτρων μπορεί να αλλάξει νωρίτερα από ότι στην υπόλοιπη χώρα

agglia-o-kanonas-apostasis-dyo-metron-mporei-na-allaxei-noritera-apo-oti-stin-ypoloipi-chora-2382415

Την πιθανότητα να αποφασιστεί η μείωση της απόστασης των δύο μέτρων, νωρίτερα στην Αγγλία από ότι στις υπόλοιπες περιοχές της Βρετανίας, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην Βουλή ότι το συγκεκριμένο μέτρο επανεξετάζεται.

Ο επικεφαλής του Εθνικού κόμματος Σκοτίας στο κοινοβούλιο, Ίαν Μπλάκφορντ, κατά την ώρα των ερωτήσεων στον πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι η μείωση της απόστασης είναι πρόωρη και ότι η γνώμη των ειδικών είναι ότι η απόσταση των δύο μέτρων είναι ασφαλέστερη και θα πρέπει να διατηρηθεί. Ο Μπόρις Τζόνσον απάντησε ότι έχει δει έγγραφα για την απόσταση των δύο μέτρων και ότι θέλει να κρατήσει το θέμα υπό επανεξέταση.

Εντός του κόμματός, ο πρωθυπουργός δέχεται πιέσεις από μερίδα βουλευτών να προχωρήσει στη χαλάρωση και αντικατάσταση του κανόνα από άλλον που θα υποδεικνύει απόσταση ενός ή ενάμιση μέτρου, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των σχολείων, των παμπ, των εστιατορίων και άλλων χώρων που θα επαναλειτουργήσουν με όρους ασφαλείας. «Ζητήματα δημόσιας υγείας αποφασίζονται από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οπότε είναι θεωρητικά πιθανό ότι η θέση αυτή μπορεί να διαφέρει στις διαφορετικές περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου» είπε ο εκπρόσωπος.

Σε ότι αφορά τα τελευταία δεδομένα για την πανδημία, στη βόρεια Ιρλανδία δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος με κορωνοϊό, για τέταρτη συνεχή ημέρα, ενώ υπήρξαν 13 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά την τελευταία μέρα. Στη Σκοτία ο αριθμός θανάτων της τελευταίας μέρας είναι 12, ενώ η τελευταία εβδομάδα (1-7 Ιουνίου) ήταν αυτή με τους λιγότερους θανάτους από τότε που ξεκίνησαν οι καταμετρήσεις. Στην Ουαλία ανακοινώθηκαν σήμερα εννέα νέοι θάνατοι, ενώ τα ημερήσια επιβεβαιωμένα καινούργια περιστατικά είναι περίπου 50.

Ο πρωθυπουργός της Ουαλίας, Μαρκ Ντρέικφορντ, σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εάν συνεχίσει να μειώνεται ο αριθμός των νέων περιστατικών και υπογράμμισε ότι ένας καθοριστικός παράγοντας για μία τέτοια απόφαση θα είναι τα δεδομένα γύρω από τον δείκτη αναπαραγωγής του ιού, αλλά και οι κατά τόπους ενδείξεις για την κατάσταση της πανδημίας. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο της επανεκκίνησης του τουρισμού στην περιοχή πριν το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει με την συναίνεση των τοπικών κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ