Διαδηλωτές γκρεμίζουν μνημεία ρατσισμού

Διαδηλωτές γκρεμίζουν μνημεία ρατσισμού

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με την καταπολέμηση των φυλετικών ανισοτήτων και της αστυνομικής αυθαιρεσίας, το κύμα των διαδηλώσεων που πυροδότησε η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ επεκτείνεται ταχύτατα στο πεδίο της σημειολογίας και της ιστορικής μνήμης, θέτοντας στο στόχαστρο μνημεία και σύμβολα του ρατσισμού και της δουλοκτησίας.

Ακτιβιστές κάλυψαν με σεντόνια και σακούλες σκουπιδιών το Μνημείο της Συνομοσπονδίας (των δουλοκτητικών νοτίων Πολιτειών κατά τον αμερικανικό Εμφύλιο) στο Πόρτσμουθ της Βιρτζίνια, ενώ το δημοτικό συμβούλιο της πόλης συνεδρίαζε για να εξετάσει προτάσεις για την οριστική απομάκρυνσή του. Σχεδόν ταυτόχρονα, διαδηλωτές γκρέμισαν, έκαψαν και πέταξαν στη λίμνη άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, στην πρωτεύουσα της ίδιας Πολιτείας. Στο κενό βάθρο του αγάλματος έγραψαν «Κολόμβος σημαίνει γενοκτονία», παραπέμποντας στους διωγμούς εις βάρος των αυτόχθονων και στο δουλεμπόριο Αφροαμερικανών που ακολούθησαν τις Μεγάλες Ανακαλύψεις.

Η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει στις ΗΠΑ και διεθνώς το κίνημα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας αναγκάζει και μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ψυχαγωγίας να αναπροσαρμόσουν το προφίλ τους. Η διαδικτυακή πλατφόρμα HBO απέσυρε την παγκοσμίως διάσημη ταινία του 1939 «Οσα παίρνει ο άνεμος» (Κλαρκ Γκέιμπλ, Βίβιαν Λι), η οποία παρουσιάζει μία άκρως καλλωπισμένη εικόνα των νότιων Πολιτειών στη διάρκεια του Εμφυλίου. Από την πλευρά του, ο δανέζικος όμιλος LEGO Group ζήτησε από τα καταστήματα λιανικής πώλησης με τα οποία συνεργάζεται να σταματήσουν την προώθηση παιχνιδιών του με αστυνομικούς, εγκληματίες και κτίρια όπως ο Λευκός Οίκος.

Στο μεταξύ, η πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης ψήφισε υπέρ της κατάργησης νόμου ο οποίος δεν επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση στα πειθαρχικά αρχεία αστυνομικών. Νωρίτερα, είχε ψηφίσει υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης κεφαλοκλειδώματος από την αστυνομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή