Ουάσιγκτον: Νέα έρευνα για τον θάνατο Αφροαμερικανού κατά την προσαγωγή του από αστυνομικούς

Ουάσιγκτον: Νέα έρευνα για τον θάνατο Αφροαμερικανού κατά την προσαγωγή του από αστυνομικούς

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της πολιτείας της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν πως θα ξεκινήσει εκ νέου έρευνα για τον θάνατο ενός Αφροαμερικανού, ο οποίος πέθανε τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από την αστυνομία, τη στιγμή που εκείνος διαμαρτυρόταν πως δεν μπορεί να αναπνεύσει, όπως συνέβη με τον Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη στα τέλη του Μαΐου.

Η απόφαση του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Ουάσιγκτον, Τζέι Ίνσλι, έρχεται έπειτα από τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο, το οποίο προέρχεται από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και δείχνει τον Έλις δεμένο με χειροπέδες, να παρακαλά τους αστυνομικούς, κατά τη σύλληψή του στις 3 Μαρτίου. Επίσης, μια περαστική κατέγραψε σε βίντεο, με το κινητό τηλέφωνό της, μέρος του περιστατικού.

Ο Τζέι Ίνσλι δήλωσε «πεπεισμένος» για το ότι η έρευνα, που αφορά στον θάνατο του Μανουέλ Έλις, δεν μπορεί να διενεργηθεί από τον σερίφη και τον εισαγγελέα της κομητείας Πιρς, εξαιτίας «σύγκρουσης συμφερόντων».

«Αυτό που μαθαίνουμε από το βίντεο είναι ότι ο Μανουέλ Έλις δεν είπε απλώς “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, αλλά “δεν μπορώ να αναπνεύσω, κύριε”», δήλωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

«Δείχνει ξεκάθαρα ότι αν και πάλευε να αναπνεύσει, προσπαθούσε παράλληλα να εξακολουθήσει να δείχνει σεβασμό, ακόμη και τα τελευταία λεπτά της ζωής του. Είναι ένδειξη ότι δεν ήταν ο επιθετικός άνθρωπος που παρουσιάζει η αστυνομία» συμπλήρωσε ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με τη νεκροψία, ο Έλις πέθανε από αναπνευστική ανακοπή λόγω άσκησης σωματικής βίας. Η μεθαμφεταμίνη που εντοπίστηκε στο αίμα του και μια προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση ενδέχεται να συνέβαλαν στον θάνατο του 33χρονου άνδρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο δήμαρχος της πόλης Τακόμα, περίπου 50 χιλιόμετρα νότια του Σιάτλ, ζήτησε να τεθούν προσωρινά σε διαθεσιμότητα οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στο περιστατικό.

Οι αστυνομικοί ισχυρίστηκαν ότι συνέλαβαν τον Έλις επειδή προσπαθούσε «να ανοίξει τις πόρτες αυτοκινήτων στα οποία βρίσκονταν μέσα άνθρωποι».

Τέλος, σύμφωνα με τους ίδιους, υπήρξε σωματική αντιπαράθεση και χρειάστηκε να ελέγξουν τον ύποπτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή