«Οχι» στην πρόταση για «συγγνώμη της Γαλλίας»

«Οχι» στην πρόταση για «συγγνώμη της Γαλλίας»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΥΝΙΔΑ. Την πρόταση μικρού ισλαμικού κόμματος, που θα απαιτούσε από τη Γαλλία να ζητήσει επισήμως συγγνώμη από την Τυνησία για τα εγκλήματα της αποικιοκρατίας, απέρριψε χθες τα ξημερώματα το Κοινοβούλιο της Τύνιδας.

Υστερα από 15 ώρες συζήτησης σε ιδιαιτέρως υψηλούς τόνους, υπέρ της πρότασης ψήφισαν 77 βουλευτές. Η υιοθέτηση νομοσχεδίου απαιτεί τουλάχιστον 109 ψήφους. Την πρόταση νόμου κατέθεσε ο εθνικιστικός ισλαμικός συνασπισμός Αλ Καράμα, που διαθέτει μόλις 19 βουλευτές επί συνόλου 217 στη Βουλή της χώρας. Η κατάθεση της πρότασης αποτελούσε προεκλογική δέσμευση για τον συνασπισμό Αλ Καράμα από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2019. Οι βουλευτές του συνασπισμού προσήλθαν την Τρίτη στη Βουλή φορώντας μπλουζάκια τα οποία έγραφαν «δολοφονίες και βασανιστήρια, η ωμότητα της γαλλικής αποικιοκρατίας».

Το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι η κυβέρνηση θα απαιτούσε από το γαλλικό κράτος να ζητήσει επισήμως συγγνώμη, αλλά και να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις για «τις δολοφονίες, τους βιασμούς, τον εκτοπισμό αντιφρονούντων, την καταλήστευση του φυσικού πλούτου» και τη στήριξη που προσέφερε το Παρίσι στη δικτατορία του Μπεν Αλι, που κατέρρευσε υπό το βάρος των διαδηλώσεων της Αραβικής Ανοιξης το 2011. «Αυτό αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το 1881», ημερομηνία εγκαθίδρυσης του προτεκτοράτου, περιλαμβάνοντας την υλική στήριξη που εξασφάλιζε το δικτατορικό καθεστώς του έκπτωτου προέδρου Ζίνε αλ Αμπεντίν μπεν Αλι.

Ο βουλευτής του Αλ Καράμα, Ριντά Τζαουάντι, ανέφερε στην αγόρευσή του ότι «τα πολιτιστικά ινστιτούτα της γαλλικής κατοχής είναι πιο επικίνδυνα από ό,τι οι στρατιωτικές βάσεις», κατηγορώντας τον θεσμό του Γαλλικού Ινστιτούτου για «πολιτιστική εισβολή, που καταστρέφει την ηθική και τις αξίες» των Τυνήσιων. Ο Τζαουάντι, που υπήρξε ιμάμης του Σφαξ προτού αποσχηματισθεί με απόφαση της Δικαιοσύνης το 2015, κατήγγειλε τις γαλλικές πολιτιστικές οργανώσεις ως φορείς προπαγάνδας υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων.

«Δεν πρόκειται για αίτημα αποκατάστασης της εθνικής αξιοπρέπειας, αλλά για πολιτικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ενα ζήτημα τέτοιας σημασίας δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», είπε η βουλευτής Αμπίρ Μουσί, επικεφαλής του ακροδεξιού αντιισλαμικού κόμματος PDL, που συγκεντρώνει τους νοσταλγούς του καθεστώτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή