ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Τα εμπορικά καταστήματα στις μεγαλύτερες πόλεις ανοίγουν ξανά, εν μέσω κλιμάκωσης της πανδημίας

vrazilia-ta-emporika-katastimata-stis-megalyteres-poleis-anoigoyn-xana-en-meso-klimakosis-tis-pandimias-2382496

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, κατέγραψε χθες Τετάρτη ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της COVID-19 για δεύτερο συναπτό 24ωρο, την ημέρα που η ομώνυμη πρωτεύουσά της επέτρεψε στα εμπορικά καταστήματα να ξαναρχίσουν τη λειτουργία τους και ετοιμάζεται επιτρέψει να λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα.

Η πολιτεία, η κυριότερη εστία της πανδημίας στη Βραζιλία, κατέγραψε 340 νέους θανάτους σε 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό εκεί να φθάνει τους 9.862 θανάτους— το ένα τέταρτο του συνόλου των θυμάτων που θρηνεί η χώρα της Λατινικής Αμερικής — σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της.

Αυτό δεν απέτρεψε τους καταναλωτές να γεμίσουν τη συνοικία 25 de Março στο Σαν Πάουλου, όπου επαναλειτούργησαν περίπου οι μισές επιχειρήσεις χθες Τετάρτη.

Μολονότι τα καταστήματα που χαρακτηρίζονται απολύτως απαραίτητα (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, πρατήρια καυσίμων) συνέχισαν να λειτουργούν, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στο Σαν Πάουλου είχαν κλείσει από τον Μάρτιο.

Οι καταναλωτές γέμισαν τους δρόμους. Τα καταστήματα επέτρεπαν την είσοδο μόνο σε όσους φορούσαν μάσκες και προσέφεραν αντισηπτική γέλη. Ορισμένα είχαν βάλει υπαλλήλους τους να θερμομετρούν τους πελάτες στην είσοδο.

«Φοβάμαι, διότι ο ιός εξαπλώνεται, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να πάμε να δουλέψουμε και να αγοράσουμε τα είδη που πουλάμε, πάντα φορώντας μάσκα για την προστασία μας», είπε η Βανέσα Περέιρα, πωλήτρια.

Τα εμπορικά κέντρα θα επαναλειτουργήσουν σήμερα Πέμπτη. Θα επιτρέπεται να ανοίγουν για τέσσερις ώρες την ημέρα, αφού κλείστηκε συμφωνία με τις αρχές που προβλέπει η πρόσβαση να είναι μειωμένη προληπτικά.

Στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την πόλη που υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στη χώρα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν ξανά επίσης σήμερα, με περιορισμένο ωράριο.

Την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων απαιτούσε ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρο, ο οποίος υποβαθμίζει μόνιμα τη σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού και αψηφά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων να μην αρθούν τα μέτρα περιορισμού εν μέσω της φάσης εξάπλωσης της πανδημίας.

Σε όλη τη Βραζιλία η πανδημία του κορωνοϊού ως χθες είχε στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν σαράντα χιλιάδες ανθρώπους — επακριβώς 39.680, οι 1.274 υπέκυψαν στην COVID-19 το τελευταίο 24ωρο — επί συνόλου 772.416 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία κατά πολλούς επιστήμονες είναι πολύ υποτιμημένα. Τα νέα κρούσματα μόλυνσης το προηγούμενο 24ωρο ήταν 32.913.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters