Συντονισμένη άρση των περιορισμών

Συντονισμένη άρση των περιορισμών

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει η διαδικασία άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. και τρίτων χωρών να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου. Οπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου χθες ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Ζοσέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του κολεγίου των επιτρόπων, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει προς το τέλος της εβδομάδας την εισήγησή της για «σταδιακή και μερική άρση των περιορισμών» στις μετακινήσεις από και προς τρίτες χώρες από την 1η Ιουλίου.

Το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων, σημείωσε ο κ. Μπορέλ, θα πρέπει να γίνει με συντονισμένο τρόπο από τα κράτη-μέλη, με τη στήριξη της Επιτροπής. Σε σχέση με την άρση των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε., η Επιτροπή, όπως είπε ο Ισπανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου. 

Η ταξιδιωτική απαγόρευση προς τρίτες χώρες, που αποφασίστηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Μαρτίου για περίοδο 30 ημερών και έκτοτε έχει ανανεωθεί δύο φορές, είναι προγραμματισμένη να εκπνεύσει στις 15 Ιουνίου. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, οι υπουργοί Εσωτερικών των «27» συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους για το σταδιακό άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης.

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον είχε δηλώσει ωστόσο πως δεν συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη για τα κριτήρια βάσει των οποίων πρέπει να γίνει αυτό. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που θα ανοίξουν νωρίτερα τα σύνορά τους με τον υπόλοιπο κόσμο: στις 29 χώρες για τις οποίες αίρεται η ελληνική ταξιδιωτική απαγόρευση στις 15 Ιουνίου συγκαταλέγονται 12 που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. ή τη Ζώνη Σένγκεν. Αντιστρόφως, για τουλάχιστον δέκα χώρες της Ε.Ε. διατηρούνται περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση προς την Ελλάδα μετά τις 15 του μηνός.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή έχει γνωμοδοτική αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τον Μάρτιο είχε εισηγηθεί την επιβολή της ταξιδιωτικής απαγόρευσης ως μέτρο αποτροπής της πολιτικής κλεισίματος των συνόρων που είχαν υιοθετήσει μονομερώς πολλά κράτη-μέλη στην πρώτη φάση εξάπλωσης της πανδημίας στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι Βρυξέλλες πίεζαν για άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων εντός της Ζώνης Σένγκεν ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων. Ο συντονισμός αποδεικνύεται εξίσου σύνθετο εγχείρημα στη φάση του ανοίγματος όπως ήταν και στη φάση του κλεισίματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή