Φάουτσι: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα

Φάουτσι: Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αξιοσημείωτη  αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 καταγράφεται στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα σε 21 Πολιτείες, καθώς οι Αμερικανοί πολίτες προσπαθούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Οι θάνατοι στην αμερικανική επικράτεια έφτασαν τις 113.000, τη στιγμή που ο επικεφαλής των συμβούλων του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για τον κορωνοϊό, Αντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι βρισκόμαστε «στην αρχή» της κατανόησης του φαινομένου του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι εντυπωσιάστηκε από την ταχύτητα με την οποία ο ιός «κυρίευσε τον κόσμο». «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμη» είπε ο Φάουτσι.

Μιλώντας σε εκδήλωση εταιρειών βιοτεχνολογίας, ο Φάουτσι εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί εμβόλιο, ίσως και παραπάνω από ένα, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη πάνω από 140 διαφορετικές προσπάθειες σε όλο τον κόσμο. Συγκρίνοντας τον κορωνοϊό με τον ιό του έιτζ, τον οποίο έχει μελετήσει επισταμένως, αλλά και αυτόν που προκαλεί τον αιμορραγικό πυρετό Εμπολα, ο Φάουτσι είπε ότι ο κορωνοϊός εμφανίζει πολύ μεγαλύτερη πολυπλοκότητα, καθώς παρουσιάζει μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων. «Ο Εμπολα προκαλεί τρόμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επιφανής επιστήμονας, «αλλά δεν είναι δυνατό να μεταδοθεί παγκοσμίως».

Ο Φάουτσι είπε ότι ο κορωνοϊός Sars-Cov-2 ήταν «ο χειρότερος εφιάλτης» του, γιατί πρόκειται για νέα λοίμωξη του αναπνευστικού, εξαιρετικά μεταδοτική, που δύναται να προξενήσει βαριά συμπτώματα και θανάτους. «Μέσα σε τέσσερις μήνες, έχει σαρώσει όλο τον κόσμο. Και δεν έχουμε τελειώσει ακόμη» επεσήμανε ο Αμερικανός λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο πόσο πλήρης θα είναι η ανάρρωση αυτών που ασθένησαν βαριά από COVID-19.

Η πανδημία καθώς και η βαριά οικονομική κρίση που έχει προκληθεί στην προσπάθεια ανάσχεσής της έχει πλήξει τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου Τραμπ. «Ο Τραμπ είπε ότι ο κορωνοϊός θα έχει τελειώσει τον Απρίλιο, ανέφερε, αλλά ποιον Απρίλιο» σχολίασε χρήστης του Τwitter, την ώρα που έρευνα για λογαριασμό του δικτύου CNN καταγράφει αυξανόμενα επίπεδα δυσαρέσκειας με τους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό Αμερικανών που διαφωνούν με τους χειρισμούς του Τραμπ στο ζήτημα του κορωνοϊού έχει ανεβεί από το 48% τον Μάρτιο στο 56% σήμερα. Τις πρώτες οκτώ ημέρες του Ιουνίου υπέκυψαν στον κορωνοϊό 6.000 Αμερικανοί, όσοι ολόκληρο το νμήνα Μάρτιο.

Στις βασικότερες εστίες της νόσου, στη βορειοανατολική ακτή, τα κρούσματα βρίσκονται σε κάμψη, με εμβληματική εξέλιξη την απόφαση της πόλης της Νέας Υόρκης για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Ωστόσο, πλάι στις 24 Πολιτείες στις οποίες τα κρούσματα μειώνονται και στις 7 στις οποίες τα κρούσματα είναι σταθερά, υπάρχουν 19 στις οποίες η επιδημία εξαπλώνεται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Σε αυτές τις Πολιτείες περιλαμβάνονται οι δύο πολυπληθέστερες, η Καλιφόρνια και το Τέξας.

Στον υπόλοιπο κόσμο

Στον υπόλοιπο κόσμο, η εικόνα είναι όλο και πιο σκοτεινή. «Δεν είναι ώρα για καμία χώρα να βγάλει το πόδι από το γκάζι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, επισημαίνοντας ότι η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται ανά τον πλανήτη. Τα θύματα της ασθένειας COVID-19 έχουν φθάσει τις 400.000 παγκοσμίως, με σημαντική τάση αύξησης σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Στη Βραζιλία, λόγω κορωνοϊού, εξυφαίνονται ακόμη και σχέδια ανατροπής του πολιτεύματος. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times, ο γιoς του Βραζιλιάνου προέδρου Μπολσονάρο, Εντουάρντο, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «το θέμα δεν είναι αν, αλλά πότε», εμφανίζοντας μια επέμβαση του στρατού στα πολιτικά πράγματα της χώρας ως αναπόφευκτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή