ΚΟΣΜΟΣ

Επιτακτική η ευρεία χρήση μάσκας

epitaktiki-i-eyreia-chrisi-maskas-2382505

Η ευρεία χρήση μάσκας στο πρόσωπο μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον δείκτη μετάδοσης της COVID-19, αποτρέποντας τα επόμενα πανδημικά κύματα, ιδιαίτερα αν συνδυαστεί με κάποια άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη των πανεπιστημίων Κέμπριτζ και Γκρίνουιτς, η οποία υποδεικνύει ότι μόνα τους τα lockdowns δεν είναι ικανά να αποτρέψουν μία νέα έξαρση των κρουσμάτων. Ακόμα και τα αυτοσχέδια καλύμματα προσώπου, και όχι οι ιατρικές μάσκες, μπορούν να μειώσουν δραματικά τη μετάδοση του παθογόνου παράγοντα, εφόσον η χρήση τους είναι ευρέως διαδεδομένη στον πληθυσμό. Ο Ρίτσαρντ Στρατ, του Πανεπιστημίου  Κέμπριτζ, που συντόνισε την έρευνα, επισημαίνει ότι η «ανάλυσά μας αποδεικνύει ότι είναι επιτακτική η άμεση και ευρεία χρήση των μασκών προσώπου από το κοινωνικό σύνολο».

Ο συνδυασμός αυτής της πρακτικής με άλλα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και κάποια ήπια περιοριστικά μέτρα είναι ένας «αποδεκτός τρόπος ελέγχου της πανδημίας και επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας» τουλάχιστον μέχρι την παρασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Σε όλα τα σενάρια που εξετάστηκαν από τους ερευνητές η συστηματική χρήση μάσκας, από το 50% ή μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, περιόρισε τον δείκτη μεταδοτικότητας, σε λιγότερο από 1,0, αποτρέποντας στην ουσία το ενδεχόμενο εμφάνισης νέου θανατηφόρου κύματος της πανδημίας. Μάλιστα, η έρευνα έδειξε ότι η συστηματική χρήση της μάσκας, όποτε βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο, περιορίζει σε διπλάσιο βαθμό τον δείκτη μεταδοτικότητας, συγκριτικά με τη χρήση μάσκας μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η βρετανική μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society A». Κάποιοι ειδικοί που δεν συμμετείχαν στη μελέτη αμφισβήτησαν τα συμπεράσματά της, εκτιμώντας ότι ο ρόλος της χρήσης των μασκών στην αποτροπή της πανδημίας είναι πιο περιορισμένος. Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, που ανατρέπει την παλαιότερη τοποθέτησή του, συνιστά τη χρήση μάσκας από όλους στους δημόσιους και ιδιαίτερα στους κλειστούς χώρους.

Με δεδομένη την επιτακτική ανάγκη χρήσης μάσκας, η υγειονομική υπηρεσία της Νέας Υόρκης, μιας πόλης που επλήγη δριμύτατα από την πανδημία, κάλεσε τους πολίτες να είναι δημιουργικοί και να μην παραλείπουν τη μάσκα τους, και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής συνεύρεσης, ιδιαίτερα αν ο ερωτικός τους σύντροφος δεν κατοικεί στο ίδιο σπίτι.