Η συγγνώμη του στρατηγού και η προειδοποίηση Μπάιντεν

Η συγγνώμη του στρατηγού και η προειδοποίηση Μπάιντεν

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημόσια συγγνώμη για την παρουσία του δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, λίγο μετά την απομάκρυνση ειρηνικών διαδηλωτών από την ευρύτερη περιοχή του Λευκού Οίκου, έδωσε ο ανώτατος στρατηγός του Πενταγώνου, Μακ Α. Μίλεϊ, κάνοντας λόγο για «ένα λάθος από το οποίο πήρε το μάθημα του».

Τα σχόλια του επικεφαλής του επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ακούστηκαν μέσω ενός ηχογραφημένου μηνύματος, το οποίο συνόδευσε την τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας στην Ουάσιγκτον. Ο Μίλεϊ συμβούλευσε του αποφοίτους «να έχουν μία ισχυρή αίσθηση των περιστάσεων», τονίζοντας ότι ο ίδιος απέτυχε σε αυτό το πολύ σημαντικό καθήκον, όταν την 1η Ιουνίου εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής διπλά στον Αμερικανό πρόεδρο, τον υπουργό Άμυνας Μαρκ Τ. Έσπερ και αλλούς ανώτατους αξιωματούχους στην Πλατεία Λαφαγιέτ της αμερικανικής πρωτεύουσας.

«Πολλοί από εσάς είδατε τα αποτελέσματα της φωτογραφίας μου στην Πλατεία Λαφαγιέτ την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία πυροδότησε δημόσιο διάλογο σχετικά με τον ρόλο του στρατού στην πολιτική ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ανώτατος αξιωματικός, τονίζοντας: «Δεν έπρεπε να βρίσκομαι εκεί. Η παρουσία μου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σε αυτό το περιβάλλον, δημιούργησε την αίσθηση ανάμιξης του στρατού στις εγχώριες πολιτικές διαδικασίες». «Ήταν ένα λάθος από το οποίο άντλησα διδάγματα και ελπίζω ειλικρινά ότι όλοι εμείς θα μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα», υπογράμμισε.

Οι εικόνες του στρατηγού Μίλεϊ, που περπάταγε με στρατιωτική στολή πίσω από τον Τραμπ, προκάλεσαν σφοδρές επικρίσεις από πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπως τον πρώην υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Μπάιντεν: Επέμβαση του στρατού αν ο Τραμπ προσπαθήσει να κλέψει τις εκλογές

Η σχέση στρατού – πολιτικής εξουσίας ήταν γενικότερα ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης της ημέρας, με τον υποψήφιο πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, να εκφράζει ανησυχίες για μία πιθανή προσπάθεια του Αμερικανού προέδρου να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές, κάνοντας λόγο για παρέμβαση του στρατού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Είναι η μεγαλύτερη μου ανησυχία: Αυτός ο πρόεδρος πρόκειται να προσπαθήσει να κλέψει αυτές τις εκλογές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε αργά χθες στην εκπομπή «The Daily Show» του τηλεοπτικού δικτύου Comedy Central.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή