Κορωνοϊός: «Στα πρώτα 100 μέτρα του μαραθωνίου βρίσκονται οι ΗΠΑ»

Κορωνοϊός: «Στα πρώτα 100 μέτρα του μαραθωνίου βρίσκονται οι ΗΠΑ»

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι περίπου 1.000 θάνατοι ημερησίως και το ορόσημο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων δεν επαρκούν για να φέρουν τον κορωνοϊό στο επίκεντρο της συζήτησης στις ΗΠΑ, παρότι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα έχει διανύσει μόλις τα πρώτα 100 μέτρα του μαραθωνίου. Οι νέες εστίες εντοπίζονται σε συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών, ενώ η χώρα ανοίγει εκ νέου χωρίς να έχει λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης διαγνωστικών τεστ και της ελλιπούς ιχνηλάτησης κρουσμάτων.

Συνυπολογίζοντας και τα κρούσματα που δεν έχουν καταγραφεί επισήμως, «το πολύ 5% των Αμερικανών έχει μολυνθεί από τον ιό» σημείωσε ο διευθυντής του κέντρου λοιμωδών νόσων του πανεπιστημίου της Μινεσότα, Μίχαελ Οστερχολμ. «Αν με τόσο πόνο και οικονομική καταστροφή έχουμε φθάσει στο 5%, τι θα χρειαστεί για να φθάσουμε στο 60%;» (στο ποσοστό διάδοσης που εξασφαλίζει τη λεγόμενη «ανοσία της αγέλης») διερωτήθηκε ο Οστερχολμ. «Είναι μια τρομερή σκέψη. Ο πόνος και ο θάνατος μόλις ξεκίνησε. Ο κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει αυτό ακόμη».

Ο Αμερικανός επιστήμονας θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν παρακάμψει τη συζήτηση γύρω από το ποια είναι η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας και τη διάσωση της οικονομικής δραστηριότητας. «Εχουμε αποφασίσει ότι ο κορωνοϊός αποτελεί παρελθόν. Δεν είναι έτσι» σημείωσε.

Τα κρούσματα στη Ρωσία έφθασαν τις 500.000, ενώ στο Πεκίνο καταγράφηκε νέο κρούσμα για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες. Στη Βραζιλία, η πολιτεία Σάο Πάολο, η πολυπληθέστερη της χώρας, κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα ρεκόρ θανάτων, παρ’ όλα αυτά, τα εμπορικά καταστήματα της πόλης του Σάο Πάολο άνοιξαν εκ νέου, ενώ δρομολογείται και το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.

O πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρο είχε ζητήσει να σταματήσει η δημοσιοποίηση στοιχείων για τη διάδοση του ιού στη χώρα, απόφαση που καταρρίφθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Τέλος στην Ταϊλάνδη, ένας από τους διασημότερους ναούς της Μπανγκόκ, ο Βατ-Πο, άνοιξε εκ νέου για το κοινό μετά δύο μήνες, απαγορεύοντας ωστόσο την είσοδο σε ξένους τουρίστες, προκειμένου να αποφευχθούν τα εισαγόμενα κρούσματα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή